Monitorizarea păsărilor răpitoare de zi cuibăritoare din România (MPR)

Program inițiat de Asociația „Grupul Milvus” are ca scop urmărirea pe termen lung a schimbărilor în efectivele și productivitatea speciilor de păsări răpitoare de zi cuibăritoare pe tot teritoriul țării. Aici este inclusă, datorită biologiei reproducerii, și barza neagră (Ciconia nigra) și corbul (Corvus corax). În principiu acest program se desfășoară pe bază de voluntariat.

Programul de monitorizare al păsărilor răpitoare din România este alcătuit din două scheme diferite și este menit să furnizeze o serie de date privind schimbările populaționale și de productivitate.

În dezvoltarea metodologiei au fost folosite scheme deja existente în România și în țările unde acestea au tradiție. Observațiile vor fi efectuate în pătrate de 10×10 km, iar în vederea menținerii continuității, voluntarii sunt rugați să aleagă pătrate pentru care există date din trecut.

  1. Prima schemă, cea principală, este monitorizarea păsărilor răpitoare prin observații de pe puncte fixe. În cazul în care voluntarii nu au suficient timp liber pentru a implementa ambele scheme, această schemă poate fi efectuată și fără a doua.
  2. A doua schemă va fi monitorizarea cuibăritului păsărilor răpitoare –  barza neagră și corbul. Constă în căutarea și monitorizarea tuturor cuiburilor existente ale speciilor țintă, în una sau mai multe din pătratele de 2X2km2 din pătratul de 10X10 kmales.

Pentru mai multe informații privind programul, vizitați pagina www.milvus.ro/mpr, unde găsiți detalii privind harta pătratelor, puteți alege un eșantion și puteți descărca punctele de observații, limita pătratelor, formularele și metodologia.

Dacă doriți să participați la această monitorizare sau aveți întrebări legate de acest program vă rugăm să ne contactați pe adresele de mai: office@milvus.ro sau robert.zeitz@milvus.ro