Observaţie în premieră! O „reuniune” de 15 acvile de câmp!

Acvilele de câmp (Aquila heliaca) au fost observate regulat în judeţul Arad, într-o zonă monitorizată de noi. Pe data de 25 decembrie 2017 a fost înregistrat un număr record de păsări din această specie, 15 în aceeaşi zonă, o premieră nu doar pentru regiune, ci şi pentru ţară! Majoritatea acvilelor văzute au fost tinere (de 1-2 ani calendaristici), dar am reușit sa identificăm şi trei păsări de anul trei, un subadult (în penaj de al patrulea an) şi un exemplar complet adult.

Este posibil ca această aglomerare să fi fost cauzată de gradaţia remarcabilă de hârciogi din ultima perioadă în această zonă, însă aceste habitate deţin un ponteţial considerabil şi în privinţa altor specii de pradă, astfel păsările pot găsi suficientă hrană pe tot parcursul anului.

Observaţiile nostre referitoare la acvile de câmp în judeţul Arad, lângă frontiera cu Ungaria, în zona Pecica – Nădlac – Peregu Mic, dar şi de lângă satul Turnu au crescut semnificativ în ultimii doi ani. Aici, am putut observa acvile de vârste diferite de-a lungul întregului an, însă majoritatea observaţiilor provin din perioada de toamnă târzie, iarnă şi începutul primăverii.

În noiembrie 2017, în această regiune au fost observate nouă acvile într-o singură zi, din care un adult, mai mulţi juvenili dar şi un individ cu penaj imatur.

Apariţia regulată a unui număr mare de păsări în această zonă este un semn încurajator pentru o posibilă cuibărire a speciei în zonă, dar principala problemă este absenţa aproape completă a arborilor potriviţi pentru cuibărit. Pentru a ajuta acvilele, am identificat toţi arborii potenţiali şi vom iniţia o activitate de amplasare de cuiburi artificiale.  

This entry was posted in Știri. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *