Monthly Archives: July 2018

Zbor spre libertate

Ne face plăcere să anunțăm că toți cei patru pui de vânturel roșu au crescut, au prins putere și au reușit cu brio să părăsească cuibul lor din blocul târgumureșean. Mulțumim pentru mesajele voastre, creșterea puilor a fost un spectacol deosebit, mai ales că a avut loc într-un peisaj urban. Poate, în acest mod, prin vizionarea animalelor sălbatice prin camere web, vom reflecta la importanța naturii și a speciilor pe care le avem chiar în jurul nostru, în imediata vecinătate!

Postat în categoria Știri, Camera web | Lasă un răspuns

Dumbrăveanca în expansiune

Cine nu cunoaște acel sentiment de a-ţi găsi locuinţa care-ți place după o lungă căutare? Ai și umbră, ai și soare, piață de unde să-ți iei mâncare, loc de joacă pentru copii și o imensă speranță că aici îi vei putea crește în siguranță.
***
Nu putem ști ce l-a îndemnat pe unul dintre personajele noastre principale să se aventureze înspre nord și să-și încerce norocul aici. În schimb, putem afirma cu certitudine că personajul nostru, o dumbrăveancă, a luat în primire locuința care tocmai ei a fost, cu multă speranță, montată. De ce atâta speranță? Pentru că nu avem date să fi fost văzută dumbrăveancă în Valea Ierului de mai bine de 30 de ani.

Citeste mai departe

Postat în categoria Știri | Lasă un răspuns

Cânepiști, singura zonă din Transilvania care găzduiește vânturei de seară

© Magyari Szeréna

Peisajul din jurul orașului Turda pare a fi ideal pentru această specie. Gregară, trăiește preponderent în colonii și preferă cuiburile ciorilor de semănătură pentru a cuibări!  Cum colonia din zonă este singura cunoscută din Transilvania, mediatizarea ei în rândul populației este printre principalele țeluri ale Grupului Milvus în zonă. Citeste mai departe

Postat în categoria Știri | Lasă un răspuns

Schimbare radicală de direcție în managementul ariilor protejate

După ce timp de 28 de ani, niciunui guvern al României nu i-a păsat de valorile naturale și de soarta ariilor protejate, actualei guvernări i-a reușit să ne tragă și mai în jos decât ultimul loc pe care oricum îl ocupam în Uniunea Europeană. O nouă ordonanță de guvern a scos ariile protejate din custodia acelor organizații nonguvernamentale, care fără niciun ajutor din partea statului au reușit să facă acest lucru. Este și cazul Asociației Grupul Milvus, de mai bine de 10 ani. Motivația este clară – acești custozi și-au făcut treaba și au încercat să respecte legea. Federația Coaliția Natura 2000, a cărui membru activ este și Grupul Milvus, a emis un comunicat de presă, mai multe aici.

Postat în categoria Știri | Lasă un răspuns

„Nu ne furați berzele!”

Au strigat supărați mai mulți copii din Ilioara –  Mureș, îndreptându-și pistolul cu apă spre noi – „sunt ale noastre”.  Gestul de protecție ne indică faptul că berzele și puii lor sunt într-o zonă frumoasă, propice lor, unde sunt iubite, observate și protejate. Citeste mai departe

Postat în categoria Știri | Lasă un răspuns

(English) Results of the 10th International “Milvus” Nature Photography Contest

Ne pare rau aceasta informatie inca nu a fost tradus.

Postat în categoria Știri | Etichete: , , , , , , , , , | 1 Răspuns

O nouă familie

Centrul de Reabilitare a Animalelor Sălbatice a primit doi  pui de cucuvea din Nazna, județul Mureș. Cea mai la îndemână soluție a fost amplasarea acestora într-un cuib artificial care deja avea trei pui.

De când au fost amplasați în noua casă, părinții adoptivi au și început să îi îngrijească. Mulțumim amabililor oameni care îngăduie ca aceste cucuvele să considere gospodăria lor, drept casa lor.

 

 

Postat în categoria Știri | Lasă un răspuns

Dropia, în prag de conservare

Acum șase ani, ni s-ar fi părut greu de imaginat realizarea unui parteneriat cu Municipiul Salonta (Bihor) pentru protejarea dropiei. Și cu atât mai puțin din inițiativa municipalității! Dar, iată, acest lucru s-a întâmplat și suntem bucuroși că s-a născut proiectul „Conservarea, protejarea și promovarea valorilor naturale din zona transfrontalieră Salonta – Békéscsaba, ROHU-14 – The Nature Corner”. Avem, în sfârșit, ocazia să ne ocupăm de această specie așa cum ne-am dorit de mulți ani și așa cum ea merită.

Conform Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN), dropia (Otis tarda) este o specie vulnerabilă la nivel global, extinctă deja în multe țări europene unde ea era nativă. În România, ea a cunoscut un declin covârșitor începând cu anii 1920. Astfel, singurele dropii care mai puteau fi văzute în ultimii ani erau în Câmpia de Vest. Citeste mai departe

Postat în categoria Știri | Etichete: , , , , , , , , , , | 1 Răspuns

Invazie de țestoase la Centrul de Reabilitare!

Țestoasele în general sunt apreciate de oameni, totuși zi de zi contribuim la periclitarea lor.

Pe lângă distrugerea și fragmentarea habitatelor lor, ceea ce duce la accidentarea zilnică a unor exemplare care traversează drumurile, multe țestoase sunt capturate în habitatele lor, deținute și comercializate ilegal.

Citeste mai departe

Postat în categoria Știri | 1 Răspuns