Monthly Archives: May 2018

Mic, pufos și foarte speriat

Ieri dimineață în Târgu Mureș, un pui de pescăruș cu picioare galbene a căzut din cuib de la circa 15 metri. Puiul a fost inelat și cu ajutorul unor oameni de bine am reușit să îl amplasăm la înălțime pe acoperișul terasat al unei clădiri din apropierea cuibului, de unde să își poată chema părinții. De altfel, aceștia nu au întârziat să apară! Ne-au survolat constant cât timp am fost în preajma celui mic.

Suntem în perioada în care puii de pasăre încep să zboare din cuib! Vă rugăm nu „îi salvați”, încercați să îi repuneți la loc sau pe un amplasament mai ridicat (crengi de arbori, terase) unde vor fi în siguranță. Părinții vor reveni la ei!

 

 

Postat în categoria Știri | Lasă un răspuns

Corecție profesională privind ”invazia de lăcuste” din județul Harghita

Zilele trecute în presa locală și centrală a fost mediatizată o știre legată de ”invazia lăcustelor”, mai ales în zona Ditrău-Lăzarea-Joseni, județul Harghita. În urma acestei știri autoritățile județene și naționale au intervenit prompt și au impus utilizarea insecticidelor pentru stoparea acestor insecte în fânațele afectate de ”invazie”. Reacția imediată a autorităților ar fi salutabilă, însă acest caz implică mai multe probleme legate de necesitatea și eficacitatea utilizării insecticidelor.

Citeste mai departe

Postat în categoria Știri | Lasă un răspuns

Sprijinim tinerii cercetători prin Bursele Milvus!

După o analiză și apreciere a mai multor criterii, juriul nostru a decis că următoarele proiecte vor fi finanțate în acest an: Slejiuc Ionela Marilena, locul 1 cu tema de cercetare – „Studiul distribuției speciilor de herpetofaună din județul Timiș”, Alina Georgiana Cislariu, locul 2 cu  „Studii corologice și populaționale ale relictelor glaciare Ligularia sibirica și Ligularia glauca în flora României” și Kiss Valentin Adrian, locul 3 –   „Monitorizarea si protejarea prin popularizarea avifaunei de la Câmpenești”. Citeste mai departe

Postat în categoria Știri | Lasă un răspuns

Dobrogea – un coridor de migrație de importanță globală pentru păsări

Monitorizarea migrației păsărilor cu un zbor planat (prădători, berze, pelican) a fost întotdeauna una dintre activitățile principale ale Grupului Milvus. Utilizând un set de date colectat în anii 2002–2007 și 2010–2011 în Dobrogea, am putut demonstra că regiunea Dobrogei este un coridor important la nivel global pentru păsările de talie mare cu zbor planat în sezonul migrației de toamnă. Într-un articol științific publicat recent de noi în revista ARDEA (jurnalul științific oficial al Uniunii Ornitologilor din Olanda încă din 1912), am oferit cea mai completă prezentare a migrației de toamnă a păsărilor cu zbor planat în Dobrogea, cu o prezentare a compoziției de specii, fenologia și intensitatea migrației specifice pentru a serie de specii, și principalele rute geografice de migrare din zonă. Puteți găsi lucrarea noastră AICI.

Postat în categoria Știri | 2 Răspunsuri

Arbori pentru dumbrăvence!

În  urmă cu aproape 10 ani, dumbrăveanca era aproape o specie dispărută în județul Bihor. Atunci, Grupul Milvus a început montarea de cuiburi artificiale pe arborii solitari și stâlpii de electricitate dezafectați din zonă, activitate ce a luat anvergură odată cu implementarea proiectului LIFE   –http://milvus.ro/RO/alte-130-de-cuiburi-artificiale-pentru-dumbraveanca-in-campia-de-vest/8786. Ca urmare a acestor acțiuni, în 2017 am înregistrat 12 perechi cuibăritoare în zona Cefa – Salonta, toate adăpostite în cuiburi artificiale, cu un efectiv în expansiune continuă. Ne-am ambiționat! Citeste mai departe

Postat în categoria Știri | Lasă un răspuns

Lebede dispărute/ Update: lebedele au “reapărut”

Cea mai bună veste posibilă! După 2 zile de dispariție, lebedele au “reapărut” în Centrul nostru! Mulțumim presei și prietenilor de pe rețelele de socializare. Mediatizarea a avut un mare impact!
______

Acesta este momentul în care am comunicat presei vestea tristă: lebedele pentru care am luptat să le salvăm au dispărut din Centrul de Reabilitare a Animalelor Sălbatice! Mulțumim IJP Mureș pentru cooperare!

Postat în categoria Știri | Lasă un răspuns

Invitație de participare în „Programul de monitorizare a speciilor nocturne din habitate deschise și semideschise”

Asociația „Grupul Milvus” în parteneriat cu Societatea Ornitologică Română a inițiat schema de „Evaluare a speciilor nocturne din habitate deschise și semideschise” în 2014. Scopul proiectului a fost colectarea de date despre distribuția și abundența unor specii nocturne, precum cristelul de câmp (Crex crex), caprimulgul (Caprimulgus europaeus), ciușul (Otus scops), ciuful de pădure (Asio otus), cucuveaua (Athene noctua), pasărea ogorului (Burhinus oedicnemus) etc., care vor servi ca date de bază pentru un program de monitorizare. Dintre aceste specii cristelul de câmp are un statut aparte, fiind ținta plăților de agro-mediu, astfel monitorizarea efectivelor sale este de importanță majoră. Un sumar al rezultatelor anului precedent este prezentat mai jos:

Citeste mai departe

Postat în categoria Știri | Lasă un răspuns