Monthly Archives: November 2013

Scorburi artificiale pentru minuniță

madarÎn zilele trecute membrii Grupului Milvus au amplasat 20 de scorburi artificiale pentru minunițe (Aegolius funereus). Scorburile au fost amplasate în Munții Gurghiului și Munții Giurgeului, în teritoriile unde, în perioada primăverii a fost înregistrată prezența speciei. Citeste mai departe

Postat în categoria Știri | Etichete: , , , , , , , , , , , , | Lasă un răspuns

III. Milvus Club

Plakát-roUrmătoarea activitate al Clubului Milvus va avea loc la orele 10.00, în data de 23 noiembrie, 2013 la Muzeul de Științele Naturii (Str.Horea, nr.24, lângă Pompieri). De această dată, vom discuta despre speciile de bufnițe din țară și despre ingluviile lor.

Așteptăm cu drag fiecare membru nou și vechi!

Dacă ești curios de cele întâmplate până acum, unde am amplasat scorburile artificial, poze și detalii aici:

http://milvus.ro/kids/magyar-a-milvus-club-tagjai-muodukat-helyeztek-ki/?lang=hu#more-1527

http://milvus.ro/kids/magyar-elindult-a-milvus-club/?lang=hu

Postat în categoria Știri | Lasă un răspuns

Recensământ de iarnă al ciufilor de pădure (2013-2014)

IMG_7570

Foto: Luca Andrei Dehelean

Iată că a sosit timpul să anunțăm începutul celui de al cincilea recensământ de iarnă al ciufilor de pădure (Asio otus) în România!

La fel  ca și în anii precedenți, monitorizarea locurilor de iernare în care aceste păsări se adună pe timpul anotimpului rece, este o activitate importantă de realizat pentru cunoașterea numărului păsărilor din aceste locuri,  a factorilor deranjanți  și pentru a descoperi noi locuri de adunare, despre care nu avem încă cunoștință. Citeste mai departe

Postat în categoria Știri | Etichete: , , , , , , , , , , , , , | Lasă un răspuns

Expoziția de fotografii de natură „Milvus”

1La al cincilea concurs internațional de fotografie de natură „Milvus” au fost trimise 631 de lucrări de la 98 de fotografi din 16 țări. Dintre acestea 48 de fotografii au fost expuse în Muzeul de Istorie și Arheologie din Cetatea Medievală, Tîrgu Mureș. Vernisajul și premierea au avut loc în data de 16 noiembrie 2013.

La vernisaj au ținut discurs Soós Zoltán directorul Muzeul Judeţean Mureş, Papp Tamás președintele Grupului „Milvus, Papp Judith organizatorul concursului și Tamás András președintele juriul. Trofeul Milvus i-a revenit târgumureșeanului Nagy Zoltán Gergely.

Fotografiile captivante pot fi vizitate timp de 3 săptămâni. Vă așteptăm cu drag! Citeste mai departe

Postat în categoria Știri | Etichete: , , , , , , , , , , , , , | Lasă un răspuns

S-A SCHIMBAT ADRESA POSTALĂ

MILVUS_LOGOS-A SCHIMBAT ADRESA POSTALĂ

 OP1 CP161 540600 Tîrgu Mureș

Postat în categoria Știri | Lasă un răspuns

Expoziție foto: Al cincilea concurs internațional de fotografie de natură „Milvus”

Poster2013

Vă invităm la deschiderea expoziției celui de-al cincilea concurs internațional de fotografie de natură „Milvus”.

Vernisajul va avea loc în 16 noiembrie 2013 la orele 11.00 în incinta Muzeului de Istorie și Arheologie din Cetatea Medievală Tîrgu Mureș. Expoziția celor 50 de imagini captivante va dura 3 săptămâni.

Vă așteptăm cu drag!

AICI sunt fotografiile care vor fi expuși

Postat în categoria Știri | Etichete: , , , , , , , , , , | Lasă un răspuns

Recensământ de iarnă al ciufilor de pădure (2014-2015)

Ca și în anii anteriori, Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii “Grupul Milvus” organizează și în această iarnă Recensământul de iarnă al ciufilor de pădure (Asio otus). La această schemă inițiată în 2009 de către International Long-eared Owl Network (ILEON), participă voluntari din mai multe țări din Europa Centrală și de Est. Coordonatorul programului din România este Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii “Grupul Milvus”.

În cadrul acestei activități, cu ajutorul voluntarilor au fost descoperite peste 100 de locuri de adunare ale ciufilor de pădure și am obținut date importante legate de această specie. Pentru ca monitorizarea să fie continuă, avem nevoie de ajutorul voluntarilor și în continuare! Doar așa se poate obține o imagine clară despre schimbările în numărul ciufilor de pădure care iernează la noi, habitatele utilizate de aceștia și despre factorii care îi periclitează. Astfel, dorim să vă invităm să participați la această schemă de monitoring și iarna aceasta. Metoda folosită este aceeași ca și până acuma: trebuie numărați toți ciufii de pădure lunar la locurile de iernare, și datele trebuie introduse în formularul de teren care poate fi descărcat aici. Ca să evităm dubla numărare, sincronul păsărilor trebuie făcut în al doilea sfârșit de săptămână al fiecărei luni (14-16 noiembrie, 12-14 decembrie, 9-11 ianuarie, 13-15 februarie, 13-15 martie doar opțional).

La sfârșitul recensământului din acest an, 5 participanți norocoși se vor putea bucura de un pachet cadou din partea Asociației pentru Protecția Păsărilor și a Naturii „Grupul Milvus”.

Formularele completate referitoare la recensământul de iarnă a ciufilor de pădure se trimit lunar, după fiecare ieșire la adresa office@milvus.ro . Evoluția efectivelor pe județe va putea fi urmărită pe site. Pentru orice informații suplimentare sau nelămuriri vă rugăm să-l  contactați pe Bărbos Lőrinc, coordonatorul schemei de monitoring la adresa de email lorinc.barbos@milvus.ro.

Postat în categoria Știri | Lasă un răspuns

Să fie oare acesta sfârșitul pentru vipera de fâneață?

DSC_3410Vipera de fâneață (Vipera ursinii rakosiensis) a avut parte de o existenţă zbuciumată de-a lungul istoriei sale comune cu omul. Această subspecie caracteristică pajiştilor stepice a fost persecutată datorită temerilor că ar fi periculoasă, a fost capturată și comercializată ca animal de companie și posibil otrăvită cu substanțe chimice utilizate în agricultură. Însă cea mai mare ameninţare a acestei subspecii, odată larg răspândită, a fost şi este în continuare distrugerea habitatelor sale, mai ales datorită modificărilor în utilizarea terenurilor. Astfel pajiştile au fost transformate în terenuri agricole prin arat, iar pășunatul şi incendiereapajiștilor sale au limitat considerabil arealul viperei. Citeste mai departe

Postat în categoria Știri | Etichete: , , , | 2 Răspunsuri

Vino și tu la a doua activitate a Clubului Milvus!

Plakát-ro

Pe data de 9 noiembrie vom  monta împreună scorburi artificiale pentru păsări în pădurea aflată între Spitalul Județean Mureș și Universitatea de Medicină și Farmacie.

Ne întâlnim la ora 10 pe str. Gheorghe Marinescu  la cărarea care duce spre Platou (vezi harta).

Se dă start la Clubul Milvus!

Milvus Club

Postat în categoria Știri | 1 Răspuns