Monthly Archives: April 2012

Urmărind viața unei perechi de șoimi dunăreni prin camera web

Pe pagina oficială a proiectului LIFE Conservarea șoimului dunărean în nord-estul Bulgariei, Ungaria, România și Slovacia se poate urmări în direct viața unei perechi de șoimi dunăreni. O cameră de luat vederi a fost instalată în fața unui cuib artificial aflat pe un stâlp de înaltă tensiune. Imaginile sunt transmise și noaptea. Observarea șoimilor dunăreni inclusiv pe timp de noapte (24 din 24 de ore) încă nu a fost realizată nicăieri în lume.

Mai multe informații și camera web le găsiți aici.

Postat în categoria Știri | Lasă un răspuns

Numărul 2 din raportul bilunar al Centrului de Reabilitare Milvus (martie-aprilie 2012)

După ce lunile de iarnă au trecut, stratul de zăpadă s-a topit, păsările care au supraviețuit iarna nu au mai avut probleme atât de mari în procurarea hranei. În lunile martie și aprilie am primit mai puține apeluri telefonice decât în perioada anterioară. În total 15 persoane, iubitori al păsărilor din 9 localități ne-au cerut ajutorul în tratarea păsărilor slăbite, accidentate găsite de ei. Menționăm faptul, că în această perioadă procentul păsărilor accidentate era mai mare față de cele slăbite. Citeste mai departe

Postat în categoria Știri | Lasă un răspuns

Primul ou în cuibul de barză

În noaptea din 22 spre 23 aprilie s-au petrecut întâmplări interesante în cuibul de barză de la Dumbrăvioara: pasărea despre care credeam că este unul mascul (de obicei masculii sunt cei care sosesc primii în cuib), s-a dovedit a fi o femelă. Noaptea, la ora 3:57 a depus primul ou.

Iar după un timp, la ora 5:51 a aruncat oul din cuib.

Se pare că întâmplările din anul anterior se repetă şi anul acesta. (Link) Aşteptăm cu nerăbdare continuarea „telenovela” din cuibul de la Dumbrăvioara.

Postat în categoria Blog de berze, Știri | Etichete: , , , , , , , , , , , | 2 Răspunsuri

Intruși la cuibul de barză

În cursul zilei de 18 aprilie 2012, un observator („dika”) ne-a semnalat prezenţa unei berze „intruse” la cuibul monitorizat. Să urmărim imaginile:

Fészek foglalási kisérlet

Postat în categoria Blog de berze, Știri | Etichete: , , , , , , , | 1 Răspuns

Grupul Milvus a pus la încercare micii și marii detectivi ai naturii

Cu ocazia săptămânii „Şcoala altfel” Grupul de Lucru de Educaţie Ecologică al Grupului Milvus a organizat o serie de activităţi de cunoaştere a naturii pentru preşcolarii şi elevii mureşeni.

Pe data de 3 aprilie 2012, Grupul Milvus a organizat activități pentru preșcolarii din 2 grupe ale Grădiniţei cu program prelungit nr. 6 și pentru 5 clase de elevi din ciclul primar (Şcoala Generală nr. 2, Gimnaziul G. Coşbuc, Gimnaziul Dacia, Gimnaziul Europa) pe Platoul Corneşti din Tîrgu-Mureş. Citeste mai departe

Postat în categoria Știri | Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Lasă un răspuns

A fost doborât copacul cu cuibul acvilei țipătoare mici

Din 2011 se pot urmări prin satelit mișcările unei acvile țipătoare mici, masculul adult Jobbágy, cu ajutorul unui transmițător satelitar care a fost montat pe spatele păsării de către ornitologii din Grupul Milvus în cadrul proiectului LIFE „Conservarea acvilei țipătoare mici din România”. Momentan pasărea se află lângă Congo, grăbindu-se să se întoarcă la cuibul ei din Valea Nirajului unde a cuibărit cu succes în anii precedenți, însă Jobbágy va găsi doar un copac tăiat în locul gorunului cu cuib. Citeste mai departe

Postat în categoria Știri | Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 4 Răspunsuri

Joc de observarea berzelor: când va sosi perechea berzei?

 

În data de 25 aprilie 2012 la ora 14.56 Bartók Csaba a fost primul care a observat perechea berzei pe din Dumbrăvioara. Felicitări! Citeste mai departe

Postat în categoria Știri | Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 2 Răspunsuri

În urma șoimilor din România

La începutul sezonului de împerechere din acest an al șoimilor dunăreni (Falco cherrug), în perioada optimă pentru identificarea pe teren a perechilor, angajații Grupului Milvus au început căutarea perechilor și a cuiburilor disponibile din Câmpia de Vest a României și Dobrogea. Aceste activități, implementate în cadrul proiectului LIFE09 NAT/HU/000384 destinat conservării lui Falco cherrug, s-au derulat în paralel atât în Câmpia de Vest, cât și Dobrogea.

Este binecunoscută preferința șoimilor de a ocupa cuiburile speciilor de Corvidae (corb, cioară grivă) construite pe stâlpii liniilor electrice aeriene (LEA) de înaltă tensiune, astfel ne-am concentrat căutările pe rețelele din cele două regiuni.  Până în prezent, peste 1000 km de linii au fost verificate, urmând ca în perioada următoare să continuăm aceste evaluări.

Spre bucuria noastră, rezultatele privitoare la găsirea șoimilor dunăreni au fost peste așteptări. Dintr-odată, numărul perechilor teritoriale cunoscute din România a crescut considerabil!

Pentru detalii accesați http://sakerlife2.mme.hu/ro/content/%C3%AEn-urma-%C8%99oimilor-din-rom%C3%A2nia

Postat în categoria Știri | Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Lasă un răspuns