Monthly Archives: November 2011

Cum să procedăm în cazul în care depistăm deţinerea ilegală de păsări protejate

Ţinerea în captivitate a speciilor de păsări autohtone din fauna sălbatică contravine legii. Acestea pot fi capturate doar pentru scop ştiinţific, repopulare sau în scopul înmulţirii în captivitate în vederea conservării, întotdeauna însă cu acordul autorităţilor competente.

Comercializarea acestora este însă interzisă cu desăvârşire! La noi, comerţul ilegal cu păsări ocrotite se desfăşoară în mare măsură pe pieţele oraşelor mari, mai ales în zilele de duminică. Acest fapt de ilegalitate a fost eradicat doar în unele locuri din ţară, unde de ani buni nu se mai practică vânzarea păsărilor, însă în majoritatea oraşelor încă se mai practică frecvent această activitate. Aici sunt oferite spre vânzare mai ales păsări cântătoare din familia Fringillidae, cel mai des fiind întâlnite specii precum sticleţi, scatii, florinţi, cânepari, mugurari, cinteze, cănăraşi, dar oferta poate fi uneori surprinzătoare, cazuri în care sunt puse la vânzare păsări cântătoare insectivore, ciocănitori, sfrâncioci, vânturei roşii sau ulii păsărari.

Citeste mai departe

Postat în categoria Știri | Etichete: , | 5 Răspunsuri

Studiul migrației de toamnă a păsărilor răpitoare din Dobrogea – 2010, 2011

Studiul migraţiei păsărilor răpitoare a constituit mereu una dintre activităţile principale ale Grupului Milvus. În cursul anilor trecuţi am organizat mai multe tabere, ale căror scop principal a fost identificarea perioadelor de migraţie a diferitelor specii de păsări răpitoare. Dintre toate, poate taberele organizate în Munţii Măcin în perioada 2002-2007 au fost cele mai importante din acest punct de vedere.

În 2010 ne-am propus un obiectiv nou, şi anume identificarea rutelor de migraţie a păsărilor răpitoare din Dobrogea. Aceste noi informaţii ne vor servi pentru a înţelege posibilele efecte negative generate de parcurile eoliene existente şi planificate asupra păsărilor răpitoare aflate în migraţie. Citeste mai departe

Postat în categoria Știri | Etichete: , , , , , , , , , , | Lasă un răspuns

Al treilea recensământ de iarnă al ciufilor de pădure (2011-2012)

Ca şi în anii anteriori, Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii „Grupul Milvus” organizează recensământul de iarnă al ciufilor de pădure (Asio otus) în România, recensământ ce se desfăşoară de altfel şi în alte ţări din Europa Centrală şi de Est. Acţiunea se va desfăşura conform aceleiaşi metode: numărarea păsărilor la locurile de iernare. Acest sincron s-a dovedit a fi foarte important pentru clarificarea unor aspecte legate de această specie, la noi în ţară descoperindu-se astfel noi locuri de adunare, necunoscute până acum.

Citeste mai departe

Postat în categoria Știri | Etichete: , , , , , , , , , , , , , | 1 Răspuns