Monthly Archives: March 2011

Dealurile Târnavelor-Valea Nirajului

1. Scurta descriere a ariilor protejate
În regiunea Văii Nirajului şi a Târnavei Mici există patru arii Natura 2000. Suprafaţa totală este în jur de 91.000 ha, care cuprinde 3 situri de importanţă comunitară (SCI) şi 1 sit de importanţă avifaunistică (SPA). Acestea se întind pe 3 judeţe, cuprind 41 de comune cu o populaţie de peste 150 de mii de locuitori. Marea majoritate a comunelor se află în judeţul Mureş (35 de comune), 4 în judeţul Harghita şi 2 în judeţul Sibiu.

Cele 4 arii protejate sunt următoarele:
ROSPA0028 – Dealurile Târnavelor – Valea Nirajului, cu suprafaţa de 86.073 ha. Această arie a fost desemnată pentru protejarea păsărilor, cum ar fi de ex. acvila ţipătoare mică, cristelul de câmp. Prin ocrotirea păsărilor, şi alte specii şi habitate vor beneficia de protecţie. Astfel, de exemplu, și pajiştile valoroase din această zonă, cu diferite specii de orhidee sălbatice, stânjenel siberian şi narcise, vor fi protejate.

ROSCI0297 – Dealurile Târnavei-Mici – Bicheş, cu suprafaţa de 37.082 ha. Această arie a fost desemnată pentru protecţia pădurilor (ocupă jumătate din aria desemnată) şi pentru protejarea carnivorelor mari. Regiunea e foarte importantă din punct de vedere al conservării populaţiilor europene de urs brun, lup sau vidră. Tot aici trăiesc şi insecte protejate de lege, cum ar fi rădaşca.

ROSCI0384 – Râul Târnava Mică, cu suprafaţa de 331 de ha. În râul Târnava Mică trăiesc specii de peşti valoroşi, cum ar fi moioaga şi porcuşorul de nisip. Tot aici, putem găsi scoica de râu sau fluturele roşu de mlaştină. Aria a fost desemnată pentru protecţia
râului Târnava Mică şi pentru pădurile aluviale cu anin negru și frasin, un habitat foarte valoros.

ROSCI0186 – Pădurile de stejar pufos de pe Târnava Mare, cu suprafaţa de 240 ha.
Pădurile de stejar pufos reprezintă un habitat prioritar, cu arii de răspândire restrânse. Cuprinde specii iubitoare de căldură (termofile) specifice zonelor cu altitudine mică sau versanţilor mai calzi. Tocmai datorită acestor preferinţe, cele mai multe arii de răspândire a acestor păduri au intrat în circuitul agricol. Această arie protejată Natura 2000 se compune din nouă petice de păduri, apropiate unul de celălalt, aflate atât în judeţul Mureş cât şi Sibiu, între localitățile Daneş şi Dumbrăveni.

Asociaţia Microregiunea Valea Nirajului – Nyárádmente în parteneriat cu Asociația Microregională Târnava Mică – Bălăușeri-Sovata și Asociaţia „Grupul Milvus” a câștigat dreptul de administrare al ariilor protejate Natura 2000 mai sus menţionate, printr-un contract semnat cu Ministerul Mediului şi Pădurilor pe o perioadă de 10 ani, până în anul 2022. Cele trei organizaţii au format o structură de administraţie care funcţionează sub egida Asociaţiei Microregiunea Valea Nirajului. De asemenea, rezervațiile naturale Dealul Firtuș – Comuna Corund (judeţul Harghita) şi Arboretul cu Chamaecyparis lawsoniana – Sângeorgiu de Pădure (judeţul Mureş) se află tot în custodia administraţiei. Pe lângă  espectarea şi asigurarea aplicării legilor în vigoare, scopul administrării este şi stabilirea unui echilibru între interesele economice ale localnicilor, mediul sănătos, nevoile generaţiilor viitoare şi între protecţia naturii.

2. Numărul de persoane implicate în administrarea ariei protejate

3. Care este suma utilizată exclusiv pentru managementul ariei protejate

4. Suprafața totală a ariei protejate

5. Primele 3 amenințări cu care vă confruntați

6. Fotografii/FILME ale ariilor naturale protejate:

Postat în categoria Știri | Lasă un răspuns

Activităţi de teren în Dobrogea – în căutarea şoimului dunărean


Foto: Dehelean Luca

În luna martie ornitologii de la „Grupul Milvus” angajaţi în proiectul LIFE+ „Conservarea şoimului dunărean Falco cherrug în nord-estul Bulgariei, Ungaria, România şi Slovacia” au început munca de teren în Dobrogea.

Ca un prim pas au verificat cuiburile cunoscute din zona munţilor Măcin, unde a cuibărit şoimul dunărean în anii anteriori. Din păcate, păsările nu au fost în zonă din motive necunoscute deocamdată, deşi există suficiente locuri de cuibărit posibile. Citeste mai departe

Postat în categoria Știri | Lasă un răspuns

Participare la întâlnirea anuală a specialiştilor în domeniul protecţiei păsărilor răpitoare din Ungaria

Păsările răpitoare se află în partea superioară a piramidei trofice, ceea ce îi face extrem de vulnerabili în faţa schimbărilor drastice în echilibrul ecologic, cauzate în primul rând de efecte antropice. În acest context nu e de mirare că o considerabilă parte a acestor păsări sunt periclitate şi supravieţuirea lor depinde de activităţi de protecţie. Eforturile depuse în ultimele decenii de către colegii din ţara vecină în vederea conservării speciilor de păsări răpitoare propulsează această comunitate a specialiştilor maghiari în elita mondială. Populaţiile cuibăritoare din Ungaria ale unor specii, precum acvila de câmp (Aquila heliaca) sau şoimul dunărean (Falco cherrug) se extind în număr şi răspândire an după an, deşi efectivele lor globale se află în regres permanent. Citeste mai departe

Postat în categoria Știri | Etichete: , | Lasă un răspuns

Instruire în Ungaria pentru organizaţiile partenere la proiectul Life+ derulat în vederea conservării şoimului dunărean

În zilele de 21-22 februarie, membrii grupului Milvus implicaţi în proiectul LIFE09 NAT/H/000384 intitulat „Conservarea şoimului dunărean Falco cherrug în nord-estul Bulgariei, Ungaria, România şi Slovacia”, au participat la o întâlnire de lucru în Ungaria. Acest eveniment s-a ţinut la Centrul de vizitare al Parcului Naţional Bükk (Bükki Nemzeti Park) din localitatea Felsőtárkány şi a avut participanţi din cele patru ţări incluse în proiect. Din partea ţării noastre au fost prezente ambele organizaţii partenere în proiect, Grupul Milvus şi Societatea Ornitologică Română. Citeste mai departe

Postat în categoria Știri | Etichete: , , , , | Lasă un răspuns

Acvilă de munte eliberată

Pe data de 10 februarie 2011 membrii Asociaţiei pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii “Grupul Milvus” au eliberat un exemplar de acvilă de munte în Munții Apuseni. Pasărea a fost prinsă în urmă cu 10 zile cu mâna de către un localnic în apropiere de localitatea Câmpeni, județul Alba. Localnicul a luat legătura cu specialiștii Grupului Milvus deoarece a observat inelul color de pe piciorul acvilei, pe care erau inscripționate și datele de contact al asociației. După îngrijirile medicale și observarea stării păsării s-a decis elibearea acestuia pe teritoriul județului Bihor tocmai din cauza că acvila provine din zonă, fiind inelat doi ani în urmă ca pui de membrii Grupului Milvus.

Postat în categoria Știri | Etichete: , , , , | Lasă un răspuns

Recensământul de iarnă al păsărilor acvatice în 2011

În peste 100 de ţări în fiecare an se organizează recensăminte la păsări de baltă, numărul total al exemplarelor observate fiind de ordinul milioanelor. Acest amplu program de monitorizare (International Waterbird Census – IWC) este coordonat de către Wetlands International, o organizaţie de nivel global a cărei misiune constă în conservarea şi reconstrucţia zonelor umede. Specialiştii de la Wetlands International analizează informaţiile colectate din pretutindeni furnizate de diferite organizaţii, generând rapoarte despre statutul de conservare al păsărilor acvatice şi schimbările înregistrate privind populaţiile acestora.

Citeste mai departe

Postat în categoria Știri | Etichete: , , | Lasă un răspuns