Monthly Archives: January 2008

Lebede de vară pe Târnava Mică

În ianuarie 2008 Kovrig Z. ne-a informat de prezenţa a 3 lebede de vară (2 adulţi şi un juvenil) pe Târnava Mică în apropierea centrului oraşului Sângeorgiu de Pădure. Păsările au apărut pe această porţiune neînghţată a râului după ce lacul de la Bezid a îngheţat, loc unde au fost observate de repetate ori.  Specia este considerată destul de rară în judeţul Mureş, fiind prezentă sporadic pe râul Mureş sau pe eleştee din judeţ.

Postat în categoria Știri | Lasă un răspuns

CD cu cântece de păsări din România

A apărut un set de CD-uri cu cântece de păsări din românia, din cadrul Programului de monitoarizare a păsărilor comune. Setul conţine trei CD-uri, cu cântecele a 152 de specii totalizând 162 de înregistrari. Pe lânga CD-uri setul contine si o brosura cu comentarii în trei limbi (româna, maghiara, engleza). Înregistrarile si comentariile au fost realizate de Zsoldos Árpád. CD-urile pot fi comandate prin e-mail de pe pagina http://monitoring.sor.ro/informatii_comanda.htm.

Postat în categoria Știri | Lasă un răspuns

Reabilitare de raţă mare

La data de 10 ianuarie 2008 Domokos E. a găsit în Tg.-Mureş un mascul de raţă mare (Anas platyrhynchos) accidentat. Pasărea a ajuns la noi în aceaşi zi, fiind examinată după scurt timp. Deşi a avut un comportament apropiat de cel normal şi nu s-a constatat nici o leziune exterioară sau fractură, pasărea nu a vrut să zboare. După ce a fost hrănită şi supravegheată pentru o zi, a fost inelată şi s-a decist eliberarea păsării la barajul de sus al Mureşului aflat în raza oraşului Tg.-Mureş unde în fiecare iarnă poposesc câteva sute de raţe mari. După eliberare, pasărea a înotat spre un grup de raţe de pe apă şi s-a amestecat între ele. La o săptămână după eliberare a fost văzută în acelaşi loc în condiţie bună, înotând sau stând pe mal, aranjându-şi penele.

Postat în categoria Știri | Lasă un răspuns

Braconieri de păsări prinşi

 

La data de 3 ianuarie 2008, lângă Sângeorgiu de Mureş (MS) paznicul de vânătoare Pál Tamás împreună cu colegul său au depistat câteva persoane care prindeau păsări cântătoare cu beţe cu vâsc pe malul Mureşului. La controlul efectuat s-a găsit asupra braconierilor un număr de 6 sticleţi (Carduelis carduelis), 4 cânepari (Carduelis cannabina) şi un exemplar de mugurar (Pyrrhula pyrrhula). Toate cele 11 de păsări şi un număr de 10 colivii mici folosite pentru chemătoare au fost confiscate. Condiţia păsărilor a fost examinată de către Daróczi J. Sz., iar după inelarea lor toţi au fost eliberaţi cu succes. Este de remarcat atitudinea unor paznici de vânătoare care se implică în astfel de activităţi având ca scop combaterea braconajului la păsări cântătoare mici şi totodată restrângerea comerţului ilegal cu specii ocrotite.

Postat în categoria Știri | Lasă un răspuns