Monthly Archives: December 2007

Cormorani pe Mureş

 Pentru prima oară în iarna 2005-2006 au fost observate pe râul Mureş stoluri neobişnuit de mari de cormoran mare (Phalacrocorax carbo). Stolurile se mişcau pe raza judeţulul Mureş, între localităţile Brâncoveneşti şi Luduş în perioada 2005 noiembrie – 2006 februarie, când mulţi ornitologi ai Grupului Milvus au raportat prezenţa unor stoluri de până la 300 – 900 de exemplare. În iarna anului 2007 păsările au apărut din nou, cu regularitate putând fi observate stoluri de 200 – 400 ex. chiar şi deasupra oraşului Tg. -Mureş. În ciuda faptului, că în timpul hoinăritului de toamnă-iarnă şi în trecut au fost observate grupuri de câteva zeci de exemplare, este de remarcat apariţia unor astfel de stoluri mari în centrul Transilvaniei.

Postat în categoria Știri | 2 Răspunsuri

Cufundar mic găsit în Munţii Călimani

La data de 18 decembrie 2007 muncitorii de la serviciul de pază de la cariera de sulf din PN M-ţii Călimani au găsit un exemplar de cufundar mic (Gavia stellata). Au fost anunţaţi  rangerii de la Parcul Naţional care după o deplasare lungă şi dificilă au adus pasărea la sediul din Vatra Dornei. A doua zi Elena Cenuşă, biologul parcului a cerut ajutorul Grupului Milvus pe lista de discuţii. Conform îndrumărilor noastre au examinat pasărea să nu aibă răni sau leziuni pe corp. După un control minuţios s-a constatat, că starea cufundarului este bună s-a decis să fie eliberat în timp cât mai scurt. Astfel, în dupămasa aceluiaş zi pasărea a fost pusă în libertate pe râul Bistriţa pe o porţiune cu apă adâncă. După eliberare a început să aibă un comportament normal (scufundări alternate cu ieşiri la suprafaţă), acţiunea echipei având un rezultat cert de salvare.

Postat în categoria Știri | Lasă un răspuns

Întâlnirea anuală a programului de Monitorizare a Păsărilor Comune


La data de 8 decembrie 2007 a avut loc la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca – Facultatea de Biologie şi Geologie – prima întâlnire anuală de monitoring din cadrulprogramului Monitorizarea Păsărilor Comune(MPC),organizat de Societatea Ornitologică Română (SOR). La eveniment au participat în jur de 50 de persoane, majoritatea lor fiind voluntari ai programului şi studenţi. În cadrul întâlnirii au fot prezentarea rezultatele programului din anul 2007 dar şi aspecte din diverseproiecte de studiu şi conservare a păsărilor. Din cele nouă prezentări  patru au fost susţinute de către membriGrupului Milvus şi anume: Studiul migraţiei păsărilor răpitoare diurne în Munţii Măcinului 2002-2007Statutul acvilei de munte şi a şoimului călător în RomâniaStatutul vânturelului de seară în Câmpia de Vest respectivŞoimul dunărean (Falco c. cherrug) în Dobrogea. La sfârşit a avut loc tragerea la sorţi a unor cadouri pentru voluntarii programului care au trimis date în anii 2006 şi 2007
Postat în categoria Știri | Lasă un răspuns