Monthly Archives: December 2006

Brachyramphus perdix – specie noua pentru avifauna României

La data de 21 Decembrie 2006 Szabo Jozsef jr. a gasit si identificat un exemplar de Brachyramphus perdix, pe lacul de acumlare Avrig în apropierea localitatii Porumbacu de Jos (SB). Aceasta observatie constituie prima semnalare a speciei din România si în aceleasi timp al treilea din palearcticul de vest, dupa observatiile din Elvetia în 1997 (Zollikon, Lacul Zurich,15 Decembrie) si Marea Britanie 2006 (Dawlish Warren, Devon, 7 Noiembrie). Brachyramphus perdix este un alcid special, spre deosebire de majoritatea alcidelor, nu cuibareste pe stânci ci mai ales în paduri batrâne de conifere sau mai rar pe pamânt. Cuibareste din peninsula Kamchatka pâna la marea Okhotsk si ierneaza pe mare în apele Japoniei de nord.

Postat în categoria Știri | 2 Răspunsuri

Bird Christmas

On the 17th of December the members of the Environmental Education Working Group held a presentation in front of 60 spectators in the Zoo of Tirgu Mures about the feeding of wintering birds. The second day of the event took place in the medieval fortress of the city, where the bird lovers in addition to the usefull informations regarding to the feeding of birds during the winter, recieved for free hand made bird feeders and crops.

Postat în categoria Știri | Lasă un răspuns

Primele rezultatele ale monitorizării efectivelor de iernare a păsărilor răpitoare

1-10 Decembrie a fost perioada primei iesiri pe teren in cadrul  Programului de monitorizare a efectivelor de iernare a pasarilor rapitoare. In total au participat  33 de persoane, care au parcurs 25 de trasee. Au fost observate 613 exemplare de rapitoare apartinand la 10 specii. Cea mai comuna specie observata a fost sorecarul comun (525 exemplare), urmat de uliul pasarar si vanturelul rosu. Este de remarcat numarul mic de sorcari incaltati si soimi de iarna observati, ambele specii au fost vazute numai odata. Cele mai multe iesiri de teren au fost efectuate in Transilvania (18), urmat de Moldova (4), Banat(2) si Dobrogea (1). In Transilvania si Banat in general au fost multe pasari, in marea majoritate sorecari. In Delta Dunarii cea mai numeroasa specie a fost eretele de stuf, iar in Moldova au fost observate surprinzator de putine rapitoare, doar 15 exemplare pe distanta totala de 38 de km parcurse. Etapa a doua a programului va fi intre 9-18 februarie. In caz in care sunt persoane, care vor sa se implice pe viitor, dar nu au participat in decembrie, le rog sa ma contacteze pana la 31 ianuarie pe adresaistvan.kovacs(arond)milvus.ro.

Postat în categoria Știri | Lasă un răspuns

Good news from Dumbravioara – the village of Storks

In the Program „Dumbravioara – the village of Storks ” a very important step is the setting up of a „ Stork Center ” For this Center, the Teleki family offered part of their castle from Dumbravioara for a period of 20 years – the contract was signed recently. More details under the Stork Protection WG.

Postat în categoria Știri | Lasă un răspuns