Caz vechi, incidente noi – din nou s-au otrăvit păsări protejate

Fakó rétihéja
Erete alb
Din păcate membrii Grupului Milvus în ultimele săptămâni au descoperit din nou numeroase păsări otrăvite în zona orașului Salonta, județul Bihor. Patrimoniul natural al țării devine mai sărac cu pierderea fiecărei răpitoare, mai ales dacă acestea aparțin unor specii rare sau periclitate. În anii precedenți a căzut victimă acestor cazuri de otrăvire chiar și o acvilă de câmp, iar în urmă cu câteva zile am fost nevoiți să includem pe lista păsărilor pierite din cauza otrăvurilor eretele alb, o specie foarte rară, care se poate observa la noi doar în timpul migrației. Cazul a fost raportat către autoritățile de stat responsabile pentru protecția mediului, și sperăm că de data aceasta se vor face toate demersurile necesare până când responsabilii pentru aceste otrăviri vor fi luați la răspundere, și astfel uciderea răpitoarelor fără limite de la Salonta se va sfârși.
Egerész ölyv
Șorecar comun
Este un caz bine cunoscut faptul că, pe lângă păsările sedentare care sunt atașate de habitatele lor pe toată durata anului și se deplasează doar local cu schimbarea vremii, există multe alte specii care apar la noi în țară doar în diferite perioade ale anului. Anumite specii de păsări își cresc puii în regiunile noastre, însă toamna migrează spre țări mai calde și se întorc abia primăvara. Apoi sunt păsări care cuibăresc în țările nordice, iar în țara noastră se pot observa doar cu ocazia migrației de toamnă respectiv primăvară. Sunt unele specii care pot fi întâlnite la noi numai pe timpul iernii, supraviețuind perioadele reci în țara noastră, reîntorcându-se apoi în regiunile nordice pentru a cuibări. Protecția fiecărei dintre aceste specii este și responsabilitatea noastră. În primul rând suntem obligați cu toții să conservăm păsările din țara noastră pentru generațiile următoare, și în aceleași timp nu avem nici un drept să dăunăm speciilor de păsări protejate care ne vizitează din alte țări.
Barna rétihéják
Ereți de stuf
Conservarea păsărilor sălbatice în cele mai multe cazuri este o activitate extrem de complicată. Atât păsările cât și specialiștii care se ocupă de protecția lor, sunt nevoiți să se confrunte cu numeroși factori periclitanți, precum otrăvirea. În ceea ce privește impactul otrăvurilor asupra unor specii de păsări, soarta șoimului călător este probabil printre cele mai cunoscute. Această pasăre răpitoare cu arie de răspândire globală, are abilități de adaptare excelente, însă în a doua parte a secolului trecut populațiile acestor păsări au suferit un declin brusc în majoritatea țărilor europene, devenind specie periclitată. Cauza acestui declin a fost utilizarea excesivă a pesticidelor, mai ales al DDT-ului. Prin măsuri de conservare a speciei și mai ales prin interzicerea folosirii DDT-ului, populațiile de șoim călător s-au stabilizat, iar în prezent numărul perechilor cuibăritoare se află în creștere pretutindeni, la fel și în țara noastră. Otrăvirea nu întâmplător afectează în primul rând speciile de răpitoare. Răpitoarele se află pe ultima verigă a lanțului trofic și sunt cele mai expuse la aceste primejdii, deoarece prin intermediul animalelor prădate toxina se acumulează în organismul lor și le cauzează moartea chiar și dacă nu ele au constituit ținta primară a otrăvirii.
Parlagi sas
Acvilă de câmp
În ultima perioadă avem de a face cu cazuri de otrăvire din ce în ce mai frecvent. De cele mai multe ori țintele otrăvirilor constituie răpitoarele cu păr și cu pene, iar aceste activități ilegale, definite ca act de braconaj potrivit legilor în vigoare, sunt desfășurate de către grupuri implicate în activități de interes cinegetic. În mare parte a cazurilor păsările răpitoare devin victimele otravei expusă în primul rând pentru vulpi și câini vagabonzi. De exemplu în Ungaria în ultimii ani numărul răpitoarelor otrăvite a crescut semnificativ, afectând grav populația de acvilă de câmp, specie pentru salvarea căreia specialiștii din țara vecină desfășoară diferite activități de conservare de zeci de ani. Obiectivul principal al noului proiect LIFE lansat recent vizează tocmai problematica otrăvirilor. Însă acest aspect nu se limitează doar la o singură țară. În cadrul unei conferințe internaționale participanții din țările din Europa Centrală și de Est au împărtășit experiențele întâlnite în țările lor legate de fenomenul de otrăvire. Situația din România a fost prezentată de către angajații Grupul Milvus.
Kékes rétihéja és holló
Erete vânăt și corb
Majoritatea otrăvirilor descoperite pe continentul nostru se datorează folosirii chimicalelor cu conținut de carbofuran (furadan). Acesta este un pesticid foarte toxic, toxicitatea fiind de LD50 = 11 mg/kg (suma LD50 reprezintă doza letală medie pentru 50% din animalele de laborator în timp de 24 de ore). Un caz sugestiv este cel din Scoția, când în urma unei cercetări desfășurate în vederea descoperirii surselor de otravă autoritățile din Marea Britanie au găsit 10 kg de furadan în casa unui paznic de vânătoare. Această cantitate este de ajuns pentru a otrăvi fatal toate răpitoarele din Scoția, de șase ori! Din păcate otrava nu ucide doar animalele care se hrănesc direct din sursă, dar și păsările care se hrănesc din cadavrul unui animal otrăvit deja cu furadan. Folosirea substanțelor cu conținut de carbofuran a fost interzisă încă din 2008 în țările membre ale Uniunii Europeane, la fel și în România, cu toate acestea mulți cetățeni pot avea încă pe stoc cantități importante din aceste chimicale prohibite. Din păcate nu cunoaștem anvergura problemei la scară națională, însă un caz anume care persistă de mai mulți ani în județul Bihor ne avertizează că fenomenul există și la noi. Membrii și voluntarii Grupului Milvus dețin date din anii precedenți care dovedesc faptul că pe fondul de vânătoare nr. 34 din Salonta există multiple incidente de otrăvire nerezolvate până în prezent. terkepRO
Szürke gém és mérgezett sertéstüdő
Stârc cenușiu și plămân de porc otrăvit
Prima oară când am realizat că avem de a face cu otrăvire se datează din 2007 când sub un plop aflat lângă un hrănitor de căprioare am găsit carcasele unor șorecari comuni. De atunci în numeroase cazuri am descoperit momeli și păsări otrăvite în zona Salonta. Otrava este injectată de obicei în țesut de origine animală (de ex. plămân de porc) sau ouă de găină. La un moment dat am colectat cadavrele păsărilor moarte și le-am predat Direcției Sanitare Veterinară și Siguranța Alimentelor din Mureș în vederea efectuării analizei toxicologice. Suspiciunile noastre s-au dovedit a fi întemeiate, în carcasele păsărilor s-au găsit urme de furadan.
Méreggel befecskendezett tyúktojás
Ouă de găină injectată cu otravă
Până în prezent 37 de păsări otrăvite au fost descoperite în total în vecinătatea orașului Salonta. Furadanul acționează extrem de rapid, astfel în majoritatea cazurilor se descoperă mai multe carcase în același loc, deoarece aceste specii sunt parțial necrofage și se hrănesc și cu hoituri, în cazurile de față cu cadavre deja otrăvite. Din păcate otrava nu este selectivă și uneori ucide și păsări răpitoare rare și periclitate, precum a fost cazul celor două acvile de câmp care au pierit din cauza evenimentelor de otrăvire de la Salonta. În ultimele săptămâni membrii Grupului Milvus, echipajele Poliției de Frontieră din Ungaria care survolează în zona fâșiei de graniță respectiv câțiva localnici au identificat în total 16 păsări moarte în Salonta. Pe lângă 4 șorecari comuni, 11 ereți de stuf și un stârc cenușiu s-a găsit și un erete alb, o specie rară care poate fi întâlnită la noi doar în pasaj, și care probabil ar fi cuibărit cu succes în una din țările nordice dacă nu și-ar fi găsit moartea în România. adatokRO
Jellegzetes testtartás mérgezésben elpusztult madaraknál
Poziție caracteristică pentru păsări otrăvite
Unul dintre ereții de stuf era încă în viață când l-am găsit și datorită unui veterinar din Salonta care a venit în ajutorul nostru, pasărea a primit intervenții de urgență. Cu toate acestea otrava i-a învins organismul până la urmă și eretele nu a mai apucat să ajungă la Centrul de reabilitare al Grupului Milvus din Târgu Mureș. Cu toate că autoritățile au fost anunțate privitoare la aceste cazuri de otrăvire, până în momentul de față nu s-au obținut rezultate în vederea stopării fenomenului. Grupul Milvus a trimis în nenumărate rânduri denunțuri, sesizări, informații către autoritățile în cauză (Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Bihor,
Intervenția autorităților
Intervenția autorităților
Agenția pentru Protecția Mediului județul Bihor, Poliția locală din Salonta, Inspectoratul de Poliție al Județului Bihor – Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, Ministerul Mediului), însă nu s-a realizat nici-un progres esențial în ceea ce privește rezolvarea acestor cazuri. Considerăm că Grupul Milvus, în calitate de organizație neguvernamentală a făcut tot ce a fost posibil – uneori chiar și mai mult – în vederea soluționării acestor probleme, însă identificarea celor responsabili nu este sarcina noastră. Cu toate acestea sperăm că noile cazuri depistate și sesizate de către Grupul Milvus respectiv implicarea presei vor conduce la elucidarea acestor cazuri și identificarea făptașilor. Desigur vom urmări în continuare evenimentele și vă informăm despre eventualele progrese. În cazul în care ați întâlnit cazuri similare, vă rugăm nu ezitați să anunțați Grupul Milvus!
Din păcate otrava a fost mai puternică și de data aceasta
Din păcate otrava a fost mai puternică și de data aceasta

Lăsați un comentariu

This Post Has 5 Comments

  1. Nelu Andrei

    Avem destule legi care ne protejeaza.
    DE CE NU SE APLICA LEGILE ???????????

  2. DS

    Pacat, a reinviat practica anilor 50-60 in aceasta parte de tara?

  3. Andrada

    Este foarte trist ca unii oameni nu inteleg importanta conservarii acestor pasari. Si in zona Tg-Muresului am vazut o data la padurea de langa fosta crescatorie de vulpi o gramada de corbi morti, cativa sorecari si cred ca si o gaie neagra. Nu stiu ce s-a intamplat, dar cred ca totusi in cazul asta pasarile s-au hranit din cadavrele animalelor de la crescatorie care erau poate omorate cu otrava sau cine stie.

  4. gladiator

    The mutherfuckers who did this should be poisoned with the same poison!!