Vânturelul roşu – o specie comună, dar un părinte deosebit

Vânturelul roşu (Falco tinnunculus) este unul dintre cei mai răspândiţi răpitori diurni din România. S-a adaptat foarte bine la mai multe tipuri de habitate – poate fi întâlnit atât în zonele montane, cât şi la câmpie. La fel de bine s-a adaptat şi mediului urban. Ocupă cuiburile goale ale altor păsări (specii de cioară sau coţofană), crăpături ale stâncilor, scorburile arborilor sau chiar locul din vecinătatea geamurilor, ale streşinilor blocurilor sau ale altor clădiri înalte.

În această perioadă, părinții încă-şi hrănesc puii şi, ţinând cont că o pereche poate creşte până la 6-7 pui, creşterea lor necesită un efort considerabil. Hrana acestora constă în: rozătoare, reptile, insecte și păsări de talie mică. Pentru pui, aceasta este o perioadă critică, deoarece pot cădea din cuib din cauza lipsei de spaţiu suficient, în timpul certurilor cu frații sau chiar din cauza paraziților externi. Dincolo de căzătura care le poate fi fatală, ei pot fi călcaţi de maşini şi pot fi prinşi de pisici sau câini. În Oradea, avem foarte multe astfel de sesizări în fiecare an.

Puii sănătoși care ajung la noi sunt introduşi în cuiburi unde există alţi pui de vârsta lor. Părinţii nu fac diferenţa între ei şi îi cresc cu acelaşi devotament. Suntem convinşi de acest lucru, deoarece puii salvaţi primesc un inel cu inscripție unică, care ne permite să-i urmărim. Astfel, la câteva săptămâni după adopție, îi revedem sănătoși și viguroși.

Puii găsiţi în Oradea ajung, de regulă, la colonia de cuibărit de la Livada de Bihor, ce face parte din aria naturală protejată Valea Alceului (sit de importanță comunitară). Aici, cuibăresc în fiecare an peste 30 de perechi de vânturel roșu, deci găsirea unei familii adoptive nu e deloc dificilă. Încercăm să introducem puii în acele cuiburi unde numărul puilor este mai mic, evitând suprasolicitarea părinţilor. Noi am montat majoritatea acestor cuiburi artificiale, le cunoaștem, ne sunt accesibile și putem monitoriza cu ușurință exemplarele salvate.

[text style=”background_green”]Câteva sfaturi pentru salvatori:
Pui sănătos: puiul trebuie dus într-un punct înalt al locului unde a fost inițial găsit pentru ca părinții să-l poată vedea şi hrăni mai departe. Aceasta este situaţia ideală, întrucât se evită ca acesta să intre în contact cu prea mulţi oameni, e minim riscul slăbirii şi al stresului la care e supusă pasărea.
Pui slăbit, rănit sau al cărui loc de proveniență este necunoscut, prezintă vreun risc sau acces restricționat (de exemplu, o zonă militară): vă rugăm să ne contactaţi la numărul de telefon: +40 728-303.868 (regiunea Oradea) sau numărul Centrului de Reabilitare a Animalelor Sălbatice: +40 0722-533816.[/text]

Le mulțumim tuturor persoanelor care ne-au contactat, s-au preocupat de bunăstarea păsărilor și a căror prioritate a fost ca ele să ajungă cât mai repede înapoi în sălbăticie.

Lăsați un comentariu