A csapat

staff2014Aczél-Fridrich Zsuzsanna

2007-től a Milvus Csoport tagja. Tanulmányait a Babeș-Bolyai Tudományegyetem ökológia szakán végezte. Fő érdeklődési köre a kisemlősök kutatása bagolyköpet vizsgálatok alapján és a nappali ragadozómadarak táplálékmaradványainak vizsgálata. Ezenkívül részt vesz környezeti nevelési programokban is.

E-mail: zsuzsanna.aczel-fridrich@milvus.ro
Tel.: 0720-018 088

Barabás Orsolya
E-mail: orsolya.barabas@milvus.ro
Tel.:0724-063.513

IMG_2056

Bărbos Lőrinc 

2011-től a Milvus csoport tagja. Biológus, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetemen szerzett oklevéllel, jelenleg mesterképzős hallgató ugyanazon az intézményen. Érdeklődési köre elsősorban ragadozómadarakra irányul. Jelenleg egy nokturnális fajokat célzó, országos szintű monitoring program koordonátora.
Jelenleg a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség alkalmazottja.

E-mail: lorinc.barbos@milvus.ro
Tel.: 0723-201.344

gaborBóné Gábor

Érdeklődésem a természet és a természetvédelem iránt késztetett arra, hogy eleinte környezettudomány szakot tanuljak, majd később ökológiából magiszteri képzésen is részt vegyek. Főbb érdeklődési területeim a számítástechnika és a térinformatika ökológiai alkalmazásai. A Milvus csapatába 2012 júniusában kerültem, ahol elsősorban adatfeldolgozással, térképezéssel és terep-munkával foglalkozom. Ezenkívül szívesen besegítek a csoport más tevékenységeinek munkájába.

E-mail: gabor.bone@milvus.ro
Tel.: 0722-533.815

IMG_0285

Brix Mareike

2012-ben önkéntesként érkezett a Milvus Csoporthoz, majd ezt követően az Emlősvédelmi Munkacsoport tagja lett. Fő érdeklődési köre az élővilág és az ember kapcsolatának hatása az egyes fajokra, populációkra és közösségekre, valamint ennek természetvédelemi vonatkozásai. A Majna-Frankfurti Egyetemen szerzett biológusi oklevelet.

E-mail: mareike.brix@milvus.ro
Tel.: 0735-414.484

Dabóczi Enikő

A Milvus Csoport könyvelőnője.

E-mail: enikő.daboczi@milvus.ro
Tel.: 0724-063.514

Daróczi J. Szilárd

1992-től a Milvus Csoport tagja. Tanulmányait a brassói Erdészeti Egyetem vadgazdálkodási szakán végezte. Elsősorban ragadozómadár és bagoly védelmi tevékenységekben, projektekben érdekelt és vesz részt, némelyiket ő koordinálja. Leginkább a békászó sas, kék vércse, vörös vércse és pusztai ölyv védelmére és kutatására irányuló tevékenységek érdeklik, de ugyanakkor érdeklődést tanúsít olyan fajok iránt is mint az erdei fülesbagoly, uráli bagoly, macskabagoly és törpekuvik. Rendszeresen látogatja a Nyugati Alföld, Erdély és Dobrudzsa vizes területeit. Nem titkolja, hogy szeret ritka fajokat megfigyelni, mégha azok az ország másik felében találhatók is. Foglalkoztatja a vonuláskutatás (főképp ragadozómadarak) is, 1995-től a Román Madárgyűrűző Központ gyűrűző engedéllyel rendelkező tagja. A Milvus Csoporton belül a hazai és külföldi gyűrűs madarak megkerüléseinek adatait koordinálja. A Kárpát-medence Ritka Madárfajai adatbázis (www.rarebirds.hu) egyik kezelője.

E-mail: szilard.daroczi@milvus.ro
Tel.: 0720-537.066


milvuskep-boriDeák Borbála

2005 szeptemberétől a Milvus Csoport ügyintézője és titkárnője. Fő tevékenységi köre a tagok nyilvántartása, illetve az ezekkel való kapcsolattartás, a pénzügyi ügyintézés és a mindennapi irodai teendők.

 

 

csabiDomokos Csaba

2004-től a Milvus Csoport tagja. A 2006-ban indult „A barna medve kutatása és védelme egy romániai mintaterületen” projekt koordinátora. Fő tevékenységi köre a közlekedési infrastruktúra negatív hatása az élőhelyek kapcsoltságára, a barna medve biológiáját, ökológiáját és managementjét illetően. Biológus, emellett földrajz és turizmus oklevéllel rendelkezik. Jelenleg mesteris hallgató vadgazdálkodási szakon.

E-mail: csaba.domokos@milvus.ro
Tel.: 0720-538.422

Fülöp Tihamér

A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetemen szerzett biológus oklevelet. Az Emlősvédelmi Munkacsoporton belül tevékenykedik. Fő érdeklődési körébe tartozik az ürgék természetvédelmi helyzetének felmérése és védelme Romániában.
Jelenleg a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség alkalmazottja.

E-mail: tihamer.fulop@milvus.ro
Tel.: 0735-884.371

Hegyeli Zsolt

2003-tól a Milvus Csoport tagja, elsősorban az Emlősvédelmi Munkacsoportban tevékenykedik. Fő érdeklődési köre a sztyeppi emlősök biogeográfiája és védelme, valamint a nappali ragadozómadarak védelme. Résztvevő több, emlőskutatással és -védelemmel foglalkozó projektben, valamint ragadozómadár-védelmi tevékenységekben. Emellett a romániai Natura 2000 hálózat kiépítésén is dolgozik.

E-mail: zsolt.hegyeli@milvus.ro
Tel.: 0735-878.518

Kecskés Attila

1994-től a Milvus Csoport tagja. Az Emlősvédelmi Munkacsoport alapító tagja és irányítója, a Csoport különböző programjaiban vesz részt. Biológus, fő érdeklődési köre a farkas és a medve biológiája, elsősorban ezek és az ember közötti kölcsönhatások problémái.

E-mail: attila.kecskes@milvus.ro
Tel.: 0720-531.061

Kelemen Atilla Márton

E-mail:
Tel.:

Kelemen Katalin

1994 óta tagja a Milvus Csoportnak, biológus. Az utóbbi években elsősorban a Milvus Csoport Nevelési Munkacsoportjában tevékenykedik: foglalkozásokat, képzéseket tart, gyermektáborokat szervez, illetve részt vesz gyerekeknek és pedagógusoknak szóló kiadványok készítésében.

E-mail: katalin.kelemen@milvus.ro
Tel.: 0722-437.863

Kiss Réka Beáta

2002-től a Milvus Csoport tagja. Legfontosabb tevékenységei a ragadozó madarakhoz kapcsolódnak (szirti sas és vándorsólyom felmérés/monitoring, ragadozómadár vonulás megfigyelés). Részt vett továbbá több más madártani felmérésben és monitoring programban. Aktívan részt vesz a Nevelési Munkacsoport tevékenységeiben is. Különböző pályázatok keretén belül előadásokat tart óvodásoknak és kisiskolásoknak, kirándulásokat szervez és az Erdei Iskola táborban tevékenykedek. 2009-től rendelkezik hivatalos gyűrűző engedéllyel, így részt vesz különböző táborokban oktatási és madármonitoring céllal.

Jelenleg szülési szabadságon van.
E-mail: reka.kiss@milvus.ro

Komáromi István

A Milvus Csoport alelnöke, biológia-geológia és turizmus földrajza végzettséggel. Számos tevékenység résztvevője, mint a ragadozómadarak kutatása és védelme, különböző madárpopulációk felmérése, vonulás kutatás stb. Érdeklődési körét a ragadozómadarak védelme és kutatása képezi.

E-mail: istvan.komaromi@milvus.ro
Tel.: 0720-527.565

rekaaaKomáromi Réka

2001 óta a Milvus Csoport tagja. Tanulmányait a Babeș-Bolyai Tudományegyetem biológia-geológia szakán illetve a budapesti Corvinus Egyetem kertészmérnöki szakán végezte. A Milvus Csoport Nevelési Munkacsoportjában tevékenykedik, részt vesz környezeti és természetvédelmi nevelési programokban valamint a Rehabilitációs Központban. E mellett a mindennapi pénzügyi és irodai teendők elvégzésében is nagy szerepet vállal.

E-mail: reka.komaromi@milvus.ro
Tel.: 0725-226.174

Kovács István

Biológus, szárazföldi és vízi ökológia mesteri végzettséggel. A Román Madárgyűrűző Központ gyűrűző engedéllyel rendelkező tagja. 2000 óta a Milvus Csoport tagja, jelenleg a vezetőség tagja is. A szirti sas és vándorsólyom védelmi program illetve több madárfelmérés és monitoring program koordinátora (ragadozómadár vonulás kutatás, téli ragadozómadár számlálás, gyűrűző táborok stb.). Ugyanakkor részt vesz a Natura 2000 tevékenységekben.

E-mail: istvan.kovacs@milvus.ro
Tel.: 0728-303.898

Hana Latková

2007-től dolgozik együtt a Milvus Csoporttal, főként madár és emlős felmérésekben, Natura 2000 területek (SCI) kijelölésében vesz részt, illetve a csoport külföldi EVS önkénteseinek felelőse. Jelenleg madár és emlős felmérésekben dolgozik a Hortobágyi Fennsík Natura 2000-es területein.

Jelenleg szülési szabadságon van.

E-mail: hana.latkova@milvus.ro

986791_664080700323044_522191586_nMarton Attila 

A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem magiszteri szakos hallgatója, a 2010-től a Milvus Csoport tagja. Jelenleg az Országos Ragadozómadár Felmérés terepkoordonátora, és a Csoport különböző felmérési tevékenységeiben is résztvesz. Különösen érdekli a madarak gyűrűzése és a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Evolúciós Ökológia kutatócsoportjának is tagja, ahol madarak oxidatív homeosztázisát és tollazatuk struktúráját vizsgáló kutatásokban vesz részt.

E-mail: attila.marton@milvus.ro
Tel.: 0725-533.086

Merza Imola 

E-mail: imola.merza@milvus.ro
Tel.: 0735-884.372

Mezey Zsófia

2005-től a Milvus Csoport tagja, ugyanakkor az Emlősvédelmi Munkacsoport alapító tagja. Főbb érdeklődési köre az kisemlősök és nagyragadozók kutatása és védelme. Önkéntes a csoport legtöbb tevékenységében és dolgozik a Natura 2000 területek kezelési terveihez szükséges emlőskutatási (medve, farkas, hiúz, vidra) projektekben.

E-mail: zsofia.mezey@milvus.ro
Tel.: 0725-226.173

Nagy András Attila

2005-től kezdődően a Milvus Csoport tagja. Fő érdeklődési területe az édesvízi halak védelme. A Halvédelmi Munkacsoport megalapításának kezdeményezője és alapító tagja. A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetemen szerzett ökológus diplomát. Jelenleg a Nyárád- és Kis-Küküllőmenti Natura 2000 területek adminisztrációjának biológusa.

E-mail: andrasattila.nagy@milvus.ro
Tel.: 0720-018.089

Nagy Attila

Attila 2002 óta a Milvus Csoport tagja, és többnyire az ország nyugati felében folyó tevékenységeinket irányítja. Attila koordinálja a kék vércse védelmi programunkat, emellett védelmi és kutatási feladatokat lát el további fajokkal kapcsolatban is, mint a túzok és a szalakóta. Két Bihar megyei, a Milvus Csoport gyámságába tartozó Natura 2000 terület kezelését is ő felügyeli. Jelenleg egy olyan POS projekt menedzseri feladatait látja el, amely hét Natura 2000-es terület kezelési terveit hivatott létrehozni. Attila a Milvus Csoport nagyváradi székhelyű fiókszervezetének vezetője.

E-mail: attila.nagy@milvus.ro
Tel.: 0728-303.868

 

Papp D. Judith

2000 óta a Milvus Csoport tagja, a környezeti nevelés területén dolgozik. Részt vett az egyesület környezeti nevelés programjaiban Marosvásárhelyen, Radnóton, Szászkézden és Régenben. 2009-től a nemzetközi Milvus természetfotó-verseny szervezésében is részt vesz.

E-mail: judith.papp@milvus.ro

Papp Tamás

Az egyesület alapító tagja és elnöke. A kolozsvári Babeș – Bolyai Tudományegyetemen szerzett biológus oklevelet, madárgyűrűző.  A Milvus Csoport tevékenységeit koordinálja.  Az egyesület biodiverzitás védelmével kapcsolatos politikáját képviseli az országos és nemzetközi találkozókon.  Emellett részt vesz a terepmunkában is. Tagja a romániai Natura 2000 Koalíció (és Federáció) Vezető Tanácsának (www.natura2000.ro).

E-mail: tamas.papp@milvus.ro
Tel.: 0720-530.117

Sos Tibor

Biológus alkalmazott ökológia magiszteri képzéssel. 2003-tól a Csoport tagja, fő érdeklődési köre a kétéltűek és hüllők biológiája illetve védelme (www.tiborsos.webs.com). A Hüllő- és Kétéltűvédelmi Munkacsoport alapító tagja. A Trachemys Adoption Koalíció kezdeményezője (www.freewebs.com/trachemysadoption), aminek célja a természetben elengedett exotikus teknősök problémájának népszerűsítése. A Natura 2000 Munkacsoport tagja.

E-mail: tibor.sos@milvus.ro
Tel.: 0735-878.519

Sugár Szilárd

Biológus, szárazföldi és vízi ökológia magiszteri hallgató. 2007 óta tagja a Milvus Csoport Emlősvédelmi Munkacsoportjának. Fő érdekeltségi köre a földikutyák élőhelyhasználata és populációjának változása, valamint más kisemlős és nagyragadozó fajok elterjedéseinek helyzete. Jelenleg a Hortobágy-fennsík és Nagy-Küküllő Natura 2000-es területek nagyragadozóinak védelméhez szükséges felmérésékkel foglalkozik. Részt vesz több, emlősökkel foglalkozó kutatásban és madármonitoring típusú felmérésekben.

E-mail: szilard.sugar@milvus.ro
Tel.: 0725-226.176

Vizi Iulia

E-mail:iulia.vizi@milvus.ro
Tel.:

Zeitz Róbert

A Milvus Csoport alapító tagja és alkalmazottja. A Román Madárgyűrűző Központ gyűrűző engedéllyel rendelkező tagja. Ökológus, a kolozsvári a Babeş-Bolyai Tudományegyetemen diplomázott. Elsősorban ragadozómadár-védelmi projektekben dolgozik, de részt vesz különböző madártani kutatási tevékenységben és felmérésekben is. A Milvus Csoport Madár Rehabilitációs központ felelőse.

E-mail: robert.zeitz@milvus.ro
Tel.: 0735-878.520

Kórász 

2002 óta a Milvus Csoport tagja, az Emlősvédelmi Munkacsoportban tevékenykedik. A csoport egyetelen tagja aki taxonómiai szempontból nem a Homo sapiens, hanem a Canis lupus familiaris fajhoz tartozik. Fő tevékenysége a juhászkutyák tesztelése és csalogatása, a farkasok zsákmánymaradványainak megtalálása valamint a székhely őrzése.

Külföldi önkénteseink:

Deslandes Aude, Franciaország, EVS önkéntes 12 hónapra 2012-2012 között

Bougneux Clément, Franciaország, EVS önkéntes 12 hónapra 2012-2012 között

Brix Mareike, Németország, önkéntes 6 hónapra 2012-ben

Fragnaud Hélisande, Franciaország, önkéntes 2 hónapra 2012-ben

“At the beginning of volunteering abroad, you feel something like apprehension of an unknown environment mixed with the wonder in front of the landscape, the monuments, the cars pulled by horses on roads…  Then there are people smiling when you try to ask something in Romanian, the lady in the market who is so happy you chose to buy her plums (so delicious plums!), and the increasing adrenalin when you see an eagle or when you discover your first bear shit. In the end it is a dream you don’t want to finish although you miss your family and your friends. A dream that made you to discover yourself. “

Bugár Adrienn, Magyarország, önkéntes 2 hétig 2012-ben

Delille Katrien, Belgium, EVS önkéntes 12 hónapig 2011-2012 között

I am from Belgium and decided to come to Romania for one year to be a field assistant, to taste of Romanian nature and nature management and to upgrade my knowledge on species of birds and mammals. I studied Forest and Nature Conservation at Wageningen University in the Netherlands, but I still had the feeling to lack practical knowledge. I feel very pleased that I have this opportunity to experience so much nature and to be surrounded by so many walking encyclopedias. And above that, in Belgium or The Netherlands I will never experience a high adrenaline level while walking in nature: simply because there is no possibility to encounter bears or Sheppard dogs.

Fischer Sue, Franciaország, önkéntes 3 hónapig 2011-ben

Jeveau Alexandre, Franciaország, önkéntes 3 hónapig 2011-ben

Śmielak Michał, Lengyelország, Erasmus önkéntes 3 hónapig 2011-ben

“I came to Milvus to get some experience in bird studies, but what I got was much more than I expected! I spent a lot of time carrying out fieldwork with highly experienced bird specialists and believe I learned more during this short period than I have during most of my university studies. I also met some great people and have seen many beautiful places. I am sure I will come back as soon as possible!”

Peris Marta Cabrè, Spanyolország (Katalónia), EVS önkéntes 7 hónapig 2010-ben

“I’ve been abroad before this EVS, but I can´t compare this with any experience I had before. The feeling when you arrived in a new country alone to do something that still you don’t know exactly it’s exciting but at the same time scary. Then day to day you are developing yourself in a way to know the town, to meet people and make them your friends here, to feel good doing the job and feeling that something new is growing inside you. This experience made me know better myself.”

Alfano Niccolò, Olaszország, EVS önkéntes 5 és fél hónapig 2010-ben

“I would recommend for sure EVS to other people because it’s a very nice way to travel and know different cultures and countries, to grow as a person, to know better oneself and to understand what will be your plans for the future, to meet a lot of different young people from several European countries and to travel having the possibility to get in real touch with the local communities of a different country. Personally, this experience helped me to grow as a person, to understand how I can react in the difficulties, to learn how to live in an independent way and to test myself about how to deal with people from another country. I could try the experience to work as an active part of a group and to be useful.”

Dauphas Emilie, Franciaország, EVS önkéntes 9 hónapig 2009-ben

Dhainaut Grègory, Franciaország, EVS 12 hónapig 2009-ben

Vinay Baptiste, Franciaország, önkéntes 3 hónapig 2008-ban

Gineste Laurie, Franciaország, önkéntes 2 hónapig 2007-ben

Brookes Ann, Anglia, önkéntes 2 hétig 2007-ben

Kurylo Caitlin, AEÁ, Peace Corps önkéntes 24 hónapig 2006-2007

Európai Önkéntes Szolgálat (EVS)

  • Az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS) az Európai Bizottság programja, amely a fiatalok határon túli önkéntességét támogatja a „Fiatalok lendületben” program révén.
  • Az Európai Önkéntes Szolgálat segítségével a 18 és 30 év közötti fiatalok lehetőséget kapnak, hogy 2-től 12 hónapig részt vehessenek önkéntes programokban egy, a tartózkodási országuktól különböző Európai Uniós országban,ugyanakkor néhány nem Uniós országnak is van szerződése a programmal.
  • Minden Európai Önkéntes Szolgálat projekt 3 szereplőt tartalmaz: az önkéntes, a küldő egyesület (az önkéntes saját országából) és a fogadó egyesület (külföldről). A www.evsdatabase.eu honlapon lehet megtalálni az önkénteseket fogadó, illetve akkreditált küldő egyesületek listáját.
  •  Romániában a program az „Agenţia Natională pentru Programe Comunitare în domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale” (ANPCDEFP) www.tinact.ro  keretén belül működik.
  • A „Milvus Csoport” 2007-től akkreditált fogadó egyesület, 2010-től pedig akkreditált küldő egyesület.

 

 

Comments are closed.