Hírek a gólyákról

IMG_3956_2Kedves gólyabarátok!

Több kérdés is felmerült a kamera-figyelők közt, ezekre szeretnénk válaszolni.

Azt ugyan nem tudjuk pontosan, hogy miért lett 5 tojásból csak 2 fióka, de azt kijelenthetjük, hogy (Sáromberke környékén) nagyon rossz éve van a gólyáknak – a megszokott 12-13 pár helyett csak 10 próbálkozik költéssel, ezek közül egy párnak nincs fiókája, 4 párnak csak 2 fiókája van, 3 fiókája 3 párnak valamint 4 fiókája 2 párnak van. Tehát mind a párok száma mind a fiókák száma elmarad az átlagtól.

Szeretnénk jó híreket is átadni – Sáromberkén és a szomszédos Sárpatakon két színes gyűrűvel jelölt gólyát is sikerült azonosítani. Az egyik ilyen madár – gyűrűszáma R000 – a kamerás fészekkel szomszédos fészekben költ (köszönjük Burger Évának, hogy jelezte a kommentekben). Ez egy tojó madár, amely 2012-ben Sárpatakon fészkelt és a kotlási alatt nagyon legyengülve bekerült a Milvus Csoport Rehabilitációs Központjába. Szerencsére sikerült  megmenteni és sikeresen visszaengedni a természetbe. Nagyon örülünk, hogy azóta többször szerencsésen megjárta Afrikát és újra sikeresen költ.

IMG_3974_2A másik színes gyűrűs madár – gyűrűszám E200 – Sárpatakon foglal fészket (sajnos fióka nem látszik a fészekben). Ez a madár Sárpatakon lett jelölve fiókaként 2010-ben.

This entry was posted in Hírek. Bookmark the permalink.

5 Hozzászólás

 1. franz tol, feldkirchen bei münchen says:

  Gratulálok! Valahányszor elmegyek a Sárpataki vagy a Sáromberki fészkek alatt, mindig szeretettel nézem az “eseményeket”. Már most szomorkodom, hogy másfél hónap mulva itthagynak minket, és sokat kell várni míg visszajőnek. Német Dokufilmet láttam, a Poroszországi golyák az Indiai Oceán partján (Délafrika) pihentek. Vajjon ezek a kedves fiókák kibírják a hosszu utat?

 2. ollender edit says:

  Hátha a 2016-ős év sikeresebb lesz! Így is le a kalappal előttük!

 3. Peter Thomas says:

  It is very good to have this information. Thank you for sharing.
  I have banded birds in Australia and i know the joy it brings when you have a bird return , especially after it has had difficulties, well done.

 4. Máthé Éva says:

  No és a kis gólyák gyűrűzése megtörtént?

 5. berberu says:

  Felicitari cu R000. E o mare recompensa sa stii ca munca nu a fost in zadar.
  Daca eram in locul acelei berze, din Africa veneam direct inapoi la Centrul de Reabilitare a Grupului Milvus……………

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *