Amikor gyíkok potyognak a fákról

Írta: Rigó Erika

A korábbi tapasztalatokkal szemben, egyes trópusi gyíkfélék még az 5,5 ℃-ot is elviselik. Ez pontosan 4 fokkal nagyobb toleranciát jelent a hideggel szemben, mint ahogy azt korábban hitték, derül ki, a Biology Letters folyóiratban nemrég megjelent kutatási eredményből.

2020 január 22.-e éjszakáját követő reggelen, dél Floridában, fákról leesett gyíkok hevertek a földön. Tudósok vizsgálatai alapján, annak ellenére, hogy ennyi hüllő esett áldozatul a hidegnek, a trópusi hidegvérű állatok sokkal jobban bírják a hideget, mint azt korábban gondolták.

A talált tetemek rávilágítanak arra, hogy egyes fajok miként reagálnak az extrém időjárási eseményekre, amelyek az ember által előidézett klímaváltozás számlájára írhatóak. Habár a klímaváltozást általában a globális hőmérséklet fokozatos emelkedésével társítják, a tudósok úgy vélik, hogy idővel az extrém események is, mint a hőhullámok és váratlan hidegek, a szárazság és az áradást okozó felhőszakadások, mind gyakoribbak és erősebbek lesznek.

A közelmúltban a trópusi gyíkok tűrőképességét vizsgáló korábbi kutatás azt követően indult, hogy James Stroud ökológus, miami-i barátjától kapott egy képet, melyen egy körülbelül 60 cm hosszú iguana fekszik a járdán lábaival az égnek meredve. Az eseményt megelőző éjszaka a hőmérséklet 4,4 fok alá süllyedt. Stroud elmondása szerint „mikor a levegő hőmérséklete egy kritikus szint  alá csökken, a gyíkok elveszítik mozgásképességüket”. A fákon pihenő gyíkok többé nem képesek megkapaszkodni a fákon. A földön pedig, az elkábult állatok könnyen áldozatul eshetnek a különféle ragadozóknak.

Rádöbbentek, hogy az ilyen váratlan hidegek tanulmányozása segíthet megérteni a jövőbeni extrém időjárás vadállatokra gyakorolt hatását. Stroud és munkatársai Miami környékéről igyekeztek annyi élő példányt begyűjteni a legtöbb gyíkfajból, amennyit csak tudtak. Összesen 6 gyíkfajt vizsgáltak meg. Az állatok hátára hőmérőt erősítettek, majd hűtőszekrénybe tették és figyelték, hogy mely hőmérsékleten lesznek már túl kábultak a mozgáshoz. A kísérlet során invazív fajokat is vizsgáltak. A korábban,  még 2016-ban kapott eredményeik alapján úgy tapasztalták, hogy a gyíkok nehezen viselik el a hőmérséklet váratlan leesését. A legalacsonyabb hőmérsékleti értéket a Puerto Ricó-i tarajos anolisz (Anolis cristatellus) bírta, egészen 7,7 ℃-ig képes volt a mozgásra. Legkevésbé a csíkos baziliszkusz (Basiliscus vittatus) viselte a hirtelen hőmérséklet csökkenést, már 11,1 ℃-ál képtelenné vált a mozgásra.

Az újabb kutatások kimutatták, hogy mára a hüllők többsége már képes nagyjából 1-4 C˙ fokkal alacsonyabb hőmérsékleti körülmények között is a mozgásra. Általánosan  a hüllők ma már képesek elviselni az 5,5 ℃ körüli alacsony hőmérsékletet is.

A kutatók szerint a természetes szelekció állhat a gyíkok gyors alkalmazkodása mögött. Csupán azok az egyedek maradnak életben, amelyek képesek elviselni a váratlan időjárási jelenségeket. Ennek következtében generációkon át olyan változások mennek végbe a hüllők testében, melyek segítenek akklimatizálódni (alkalmazkodni) a szélsőségesebb hőmérséklethez.

Korábban úgy vélték, hogy a vizsgált gyíkokhoz hasonló trópusi fajok különösen kitettek a klímaváltozás következményeivel szemben, hiszen stabil éghajlatú viszonyok mellett fejlődtek ki. A mostani eset rávilágít arra, hogy egyes fajok képesek alkalmazkodni bizonyos kereteken belül és felvenni a versenyt a klímaváltozással. Az alkalmazkodni képes és nem képes fajok között gyakran a legfontosabb eltérés az ökológiai értelemben vett egészséges populáció megléte vagy épp hiánya. A gyors alkalmazkodáshoz elengedhetetlen a nagy genetikai diverzitású populáció. Ebből a nézőpontból szintén elengedhetetlen a biodiverzitás és az élőhelyek védelme, hiszen így esélyt adhatunk az egyes fajok számára a gyors alkalmazkodáshoz, amit az ember által okozott klímaváltozás követel meg.

Forrásjegyzék:

Cikk: How frigid lizards falling from trees revealed rising cold tolerance | Science News

 

Szóljon hozzá

Az Ön e-mail címe nem lesz közzétéve.Az összes mező, ami a * van jelőlve, kötelező.