Schimb de experiențe în Centrul de Reabilitare din Bulgaria

Cu câțiva ani în urmă Grupul Milvus a început să se ocupe cu recuperarea păsărilor rănite și confiscate cu scopul de a le reabilita și de a le elibera în natură. Întrucât ajung în ce în ce mai multe păsări la noi de la persoane care vor să le ajute, am decis că este absolut necesar să extindem și să dezvoltăm Centrul de Reabilitare. Organizația noastră parteneră din Bulgaria, Green Balkans are o experiență largă în acest domeniu, astfel am decis să îi vizităm. 

Pe data de 6 martie am pornit spre Bulgaria, spre Stara Zagora, unde colegii noștri bulgari ne așteptau ca să ne prezinte experiențele lor de 20 de ani în reabilitarea animalelor sălbatice și a păsărilor.

Opt persoane au luat parte în această călătorie, patru biologi din Grupul Milvus  și patru veterinari de la Asociația Vets4Wild.

Acolo am fost întâmpinați de către Ivaylo Klisurov, managerul Centrului de Reabilitare din Stara Zagora. El ne-a povestit despre istoria centrului începând din 1990. În perioada aceea acvilele de munte (Aquila chrysaetos) rănite erau cazate în baie iar bufnițele și șorecarii în camera mare. Cei 20 de ani de experiențe le-a ajutat să înființeze un centru de reabilitare serios și eficient. Ascultând povestirile angajaților ne-am îmbogățit cu multe lecții instructive despre greutatea dar și frumusețea acestui lucru.

În următoarea zi am vizitat centrul de reabilitare. Ivaylo ne-a dus de la sală la sală, drumul parcurs de noi fiind similar cu cel al unei păsări rănite care tocmai a ajuns în centru. Am vizitat sala de tratament și chirurgie și am avut oportunitatea de a vizita terapia intensivă, însă doar pentru câteva momente pentru ca să nu deranjăm păsările. Ivan, colegul lui Ivaylo ne-a arătat incubatoarele pentru programele de reproducere și a prezentat metodele interesante despre introducerea puilor înapoi în cuiburi. Când un pui iese din ou în incubator este pus înapoi în cuib, și le acoperă cu coajă de ou, astfel părinții vor crede că ele au clocit ouăle. Ne-au arătat cum depozitează hrana pentru diferitele specii din Centrul de Reabilitare.

Ultimul punct al vizitei noastre a fost locul unde se desfășoară programul de reproducere a unor specii protejate rare, cum ar fi șoimul dunărean (Falco cherrug) și vânturelul mic (Falco naumanni). La intrare am întâmpinat păsările car nu pot fi eliberate din diferite motive. Acestea pot fi vizitate de oricine. Ivaylo ne-a prezentat programele lor educaționale, Centrul de Reabilitare fiind vizitat de adulți și copii fără a deranja reabilitarea păsărilor.

8
Vulturi suri (Gyps fulvus) din Sliven

În ultima zi am vizitat Parcul Național Sliven. Înainte de a ajunge acolo, deja am observat vulturii suri (Gyps fulvus) care au fost reintroduși de membrii Green Balkans.

Am pornit acasă cu experiențe bogate și plin de entuziasm, deja construind planuri pentru continuarea muncii în dezvoltarea centrului nostru de reabilitare.

9
Vizitatorii și gazdele (de la stânga spre dreapta) Zeitz Róbert, Benkő Attila, Borka-Vitális Levente, Oláh-Gál Gyopár, Szilágyi Csongor, Mezey Zsófia, Hegyeli Zsolt Komáromi Réka, Elena Kmetova, Ivaylo Klisurov

Lăsați un comentariu