Salutăm decizia instanței de a suspenda cotele de vânătoare aprobate inițial la 36 specii de păsări sălbatice pentru sezonul 2020-2021

Considerăm că decizia a fost una corectă deoarece eliberarea unor cote de vânătoare fără ca efectul acestora asupra populațiilor de păsări să fie estimată este nepermis.

Suntem conștienți, că estimarea populațiilor de păsări care migrează prin România este o sarcină foarte dificilă, dar nu imposibilă.

Credem că în procesul de alocare a cotelor de vânătoarea este obligatorie luarea  în considerare a unor aspecte de conservare a biodiversității, dar din păcate, nu am văzut nicio intenție în acest sens , în ultimii ani, din partea Ministerul Mediului sau asociațiilor de vânătoare.

De ani de zile sunt eliberate cote care aveau în vedere doar cererile (și necesitățile financiare) ale asociațiilor de vânătoare, nimic altceva.

De exemplu, și în acest an s-a eliberat o cotă de 27.551 exemplare din specia potârniche (care a și rămas în vigoare), cu toate că populația din România a scăzut dramatic și nu ar trebui vânată în majoritatea fondurilor de vânătoare.

În plus, aceste cote denotă o lipsă de profesionalism și duc la pierderea credibilității – de ex. în ultimii ani se dădeau cote și se împușcau (pe hârtie) mii de exemplare din cioara grivă sudică – o subspecie inexistentă în România.

Știm că situația actuală nu este una ideală și nu asta ne dorim pe termen lung. Ar fi bine dacă Ministerul Mediului ar realiza în viitor dezbateri adevărate și dacă ar lua în considerare și aspectele de conservarea naturii în procesul de aprobare a cotelor de vânătoare.

Până la urmă acesta ar fi rolul unui Minister zis și al Mediului.

Lăsați un comentariu