Rezultate ale „Programului de monitorizare a efectivelor de iernare a păsărilor răpitoare”

9-18 februarie a fost perioada celui de-al doilea ieșiri pe teren in cadrul Programului de monitorizare a efectivelor de iernare a păsărilor răpitoare. În această etapă au participat 32 de persoane, care au parcurs 26 de trasee. Au fost observate 697 exemplare de răpitoare aparținând la 12 specii. Cea mai comună specie observată a fost șorecarul comun (572 exemplare), urmat de vânturelul roșu, uliul păsărar si eretele vânăt. Numărul observațiilor de șoim de iarnă și șorecar încălțat a fost și de această dată foarte scăzută. Nu au fost schimbări majore în ceea ce privește numărul și speciile observate față de prima ieșire.
Cele mai multe ieșiri pe teren au fost efectuate din nou în Transilvania (16), urmat de Moldova (5), Muntenia (2), Dobrogea (2) și Banat(1). Aspectul general a fost asemănător primei etape. În Transilvania și Banat în general au fost multe păsări, în marea majoritate șorecari. Tot această specie a dominat și pe cele două trasee din Muntenia. În Delta Dunării cele mai numeroase specii au fost codalbul, eretele de stuf și șorecarul comun, iar merită menționat numărul ridicat de acvile țipătoare mari observate (5).  În Moldova numărul exemplarelor observate a fost numai puțin mai ridicată decât în prima etapă.
În final am dori să mulțumim tuturor participanților programului pentru ajutor sperând că vor participa și în anii următori.

Lăsați un comentariu