A Milvus Madárkórház IV. kéthavi (ezentúl háromhavi) beszámolója (2012. július-szeptember)

A júliusi hónaptól kezdődően háromhavonta fogunk a Madárkórházról beszámolókat közölni, mivel szeptembertől kötelességünk háromhavi beszámolókat küldeni a Maros Megyei Környezetvédelmi Hivatalnak.  Én személyesen csodálkozom, hogy annak ellenére, hogy semmilyen anyagi vagy morális támogatást nem nyújt az állam egy olyan tevékenységért, amelyet helyette végzünk el, nekünk kötelességünk háromhavonta beszámolni nekik. Mondanom sem kell, hogy a működési engedély kiállítása sem minden bürokrácia nélkül történt, mivel 9 hónapig tartott.  Eddig ez az időszak volt idén a legforgalmasabb, ami a madárkórházat illeti, szinte naponta kaptunk telefonhívásokat a madárbarátoktól.  Ez annak tulajdonítható, hogy ez az az időszak, amikor a fehér gólyák kirepülnek a fészekből és megkezdik vonulásukat telelő területeikre. Mivel a gólyák főként településeken vagy azok közelében fészkelnek, a fészekben maradt legyengült, sérült fiókák könnyen az emberek kezébe kerülnek. Ebben az időszakban összesen 20 gólyánk volt, nagyjából mind fiatalok. Egy másik gyakori faj a vörös vércse volt. A madárkórházba bekerülő fajok száma is nagyobb volt ebben az időszakban.

Összesen 62 személy kért segítséget tőlünk, 29 településről. Voltak madarak, amelyek nem kerültek be a madárkórházba (*-gal jelöltük a listán), ezek kezelésében telefonon próbáltuk segítséget nyújtani. Ezek a madarak azért nem kerültek be hozzánk, mert vagy jobb volt őket elengedni rögtön a helyszínen, vagy sajnos már késő volt őket elszállítani Marosvásárhelyre. Sajnos az egyik legnagyobb nehézségünk a madarak szállítása a madárkórházig. Voltak olyan időszakok, amikor maximálisan megtelt a Madárkórház, ennek ellenére igyekeztünk minden pácienst befogadni.

Az időszak elején 8 madarunk volt: egy kerecsensólyom, egy egerészölyv, 3 kuvik, 2 vörös vércse és egy erdei fülesbagoly.

Összesen 44 madár érkezett be a Madárkórházba (egy csörgő réce, 21 fehér gólya, egy egerészölyv, 2 héja, 2 vetési varjú, egy csóka, egy dankasirály, egy sárgalábú sirály, egy kuvik, 2 erdei fülesbagoly, egy kabasólyom, 8 vörös vércse, egy kék vércse és egy keresztcsőrű). Így a kezelésben részesült madarak száma 52 volt. Hét sebészeti beavatkozásra volt szükség, 15 madár elpusztult, 31 madár felépült és szabadon lett engedve a természetben, 6 pedig a Madárkórházban maradt.

A 2012. július-szeptember folyamán kezelt madarak (*-al vannak jelölve azok a fajok, amelyek kezelésében telefonon keresztül próbáltunk segíteni):

 1. Csörgő réce (Anas crecca) – 1 egyed
 2. Fehér gólya (Ciconia ciconia) – 21 egyed
 3. *Fehér gólya (Ciconia ciconia) – 2 egyed
 4. * Békászó sas (Aquila pomarina) – 1 egyed
 5. Egerészölyv (Buteo buteo) – 2 egyed
 6. * Egerészölyv (Buteo buteo) – 2 egyed
 7. Héja (Accipiter gentilis) – 2 egyed
 8. *Héja (Accipiter gentilis) – 2 egyed
 9. Vörös vércse (Falco tinnunculus) – 10 egyed
 10. * Vörös vércse (Falco tinnunculus) – 1 egyed
 11. Kék vércse (Falco vespertinus) – 1 egyed
 12. Kabasólyom (Falco subbuteo) – 1 egyed
 13. Kerecsensólyom (Falco cherrug) – 1 egyed
 14. Dankasirály (Chroicocephalus ridibundus) – 1 egyed
 15. Sárgalábú sirály (Larus michaellis)– 1 egyed
 16. * Sárgalábú sirály (Larus michaellis)– 2 egyed
 17. Erdei fülesbagoly (Asio otus) – 3 egyed
 18. Kuvik (Athene noctua) – 4 egyed
 19. *Molnárfecske (Delichon urbica) – 1 egyed
 20. *Vetési varjú (Corvus frugilegus) – 2 egyed
 21. *Dolmányos varjú (Corvus cornix) – 1 egyed
 22. Csóka (Corvus monedula) – 1 egyed
 23. Keresztcsőrű (Loxia curvirostra) – 1 egyed

A júniusi hónap különleges esete:

2012.07.19-én Adronache Floriantól kaptunk egy telefonhívást, aki egy békászó sas fiókát talált Aninoasa település mellett (Argeș megye). Miután konzultált Daróczi J. Szilárd kollégánkkal, az argeș-i hegyi mentőszolgálat segítségével sikeresen visszatették a fiókát a fészekbe. Annak ellenére, hogy ez a madár nem érkezett be a Madárkórházba, nagyon fontos esetnek számít, mivel a békászó sas egy védett faj, melynek állomány csökkenőben van. Részletesebben itt lehet olvasni az eseményről: http://www.sor.ro/home/noutati/133.html#scroll.

Az augusztusi hónap esete:

2012.08.27-én magyarországi kollégák értesítették egyik kollégánkat (Szabó D. Zoltán), hogy az Almának becézett fehér gólya, amelyet Magyarországon rehabilitáltak és műholdas jeladóval láttak el, az apahidai (Kolozs megye) szeméttelepen tartózkodik. A kolléga a helyszínre ment, ahol a szeméttelepen illegálisan lakó embereknél találta meg a madarat. Nincsenek pontos adataink a baleset okáról, a közelben nincsenek aszfaltutak, így nincs gyorsforgalom, ami a balesetet okozhatta volna. A gólya bekerült a Madárkórházunkba, leszedtük róla a gyűrűket és a jeladót, de sajnos nem élte túl a balesetet. Egy fehér gólya, amelyet sikeresen rehabilitáltak Magyarországon, képes volt több száz km-t megtenni, azonban baleset érte és elpusztult Romániában.

A szeptemberi hónap esete:

A hónap elején egy felnőtt kabasólyom érkezett hozzánk Bukarestből. A madár látszólag egészséges volt, azonban túlságosan emberhez szokott módon viselkedett. Az egyedüli dolog, amit tehettünk, hogy bezártuk egy nagyobb röpdébe, ahol kevés emberrel találkozott, mialatt megfigyelés alatt tartottuk. Három hét múlva már érzékelhető volt a fejlődése, azonban egyértelműen nem vadult még vissza. A dilemmánk az volt, hogy ha nem engedjük el idejében, lemarad a vonulási időszakról és télire a Madárkórházban marad. Mivel egy felnőtt madárról volt szó, amelynek már volt tapasztalata zsákmányszerzésben a vonulás alatt, úgy döntöttünk hogy még várunk vele. Az időjárás kedvünkben járt, az ősz késve érkezett és még szeptember végén is láttunk kabasólymokat a természetben. A madarat meggyűrűztük és október 1-én elengedtük.

Köszönjük mindazoknak, akik a segítségünkért folyamodtak, és különös köszönettel tartozunk Borka Levente marosvásárhelyi állatorvosnak a gyors és felbecsülhetetlen segítségéért.

A Madárkórház nevében,

Zeitz Róbert

This entry was posted in Hírek and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Hozzászólás

 1. trifu mirela says:

  as dori sa va anunt ca la noi in sat (Sanpaul, com.Sofronea,Jud.Arad) este si acuma pe frig barza in cuibul de asta vara .Daca stiti pe cineva sa o coboare eu pot sa o adapostesc si sa ii dau de mincare pina in primavara. Nr.meu de tel.0741055831. Va multumesc sper sa o ajutati.

  • zsani says:

   Bună ziua! În acest caz există o singură soluție: cât timp barza poate să zboară nu putem să o prindem, însă ar fi bine să țineți pasărea sub observație și să ne anunțați în momentul în care s-a slăbit atât încât nu poate să zboare. Mai avem 5 astfel de cazuri, în care berzele sunt sub observație până când trebuie să le ajutăm. Însă sunt cazuri în care poate să supraviețuiească singuri. Vă mulțumim!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *