Închidem tabăra de inelare din acest an din cauza unui incendiu de vegetație

Tabăra de inelare de pe Grindul Chituc din acest an s-a terminat brusc din cauza unui incendiu de vegetație care punea în pericol plasele, tabăra și voluntarii noștri.

Incendiul a izbucnit în 14 octombrie, în apropierea localității Vadu. Deși inițial a fost stins de către pompieri, s-a reaprins după scurt timp și s-a extins cu repeziciune. Vântul sudic a adus flăcările pe malul Lacului Sinoe până în dreptul taberei vineri, 16 octombrie, iar noaptea s-a extins spre nord. După ce vântul a început să sufle din vest și flăcările s-au apropiat mai mult de tabără, am decis terminarea activității de inelare și evacuarea taberei. Astfel, am încheiat ediția din 2020 a taberei de inelare cu două săptămâni mai devreme decât ne-am fi dorit, inelând în total 9253 exemplare din 104 de specii. Cele mai abundente specii capturate din acest an au fost: muscarul mic (1531 exemplare), pitulicea fluierătoare (1270) și pitulicea mică (870).

Cele mai abundente specii capturate în 2020: muscarul mic, pitulicea fluierătoare, pitulicea mică, sfrânciocul roșiatic, lăcarul mic, silvia mică, măcăleandrul, silvia cu cap negru, codroșul de pădure și lăcarul de mlaștină.

Printre raritățile capturate în acest an menționăm pitulicea cu sprânceană galbenă (5 exemplare), pitulicea verzuie (2 exemplare), pitulicea cu târtiță galbenă (1), pitulicea de ienupăr (1) și presura mică (1).

Anul acesta, lista de recapturări a taberei s-a îmbogățit cu 4 recapturări naționale și 4 recapturări internaționale: trei pițigoi albaștri inelați în 2019 și un sturz cântător inelat în acest an au fost recapturați de către colegii de la Stațiunea de inelare de la Agigea, o ciovlică ruginie inelată în 2019 a fost fotografiată la o colonie de ciovlici din Ungaria, un muscar mic inelat în 2018 a murit în Pakistan, un lăcar mare inelat în 2019 a fost fotografiat în perioada de cuibărire în Ucraina și un pescărel albastru inelat în septembrie a fost recapturat în Israel două săptămâni mai târziu.

Recapturările internaționale ale taberei de inelare din 2020

Incendiile provocate de oameni iresponsabili, din păcate, sunt comune pe tot teritoriul României. Conștientizarea asupra pericolelor unor focuri deschise și lăsate nesupravegheate este lacunară, deseori oamenii nici nu știu că este și ilegală. Este de datoria noastră, dar și a statului să acționăm mai concret în eforturile de informare a oamenilor. Grindul Chituc, precum și alte arii protejate au suferit de mai multe ori de pustiirea flăcărilor. Împreună cu stuful, fumul și focul cer tribut din insecte, probabil și din o mare parte din micromamifere, amfibieni și reptile. De asemenea, păsările aflate în migrația de toamnă ar folosi aceste habitate ca stații de realimentare în drumul lor spre Africa. Un alt mare dezavantaj al acestor incendii este că eliberează o mare cantitate de CO și CO2, care este de altfel stocată în vegetația uscată, contribuind la acumularea în atmosferă a gazelor cu efect de seră, contribuind la accelerarea schimbărilor climatice.


Anul 2020 nu a fost ușor din niciun punct de vedere, dar am reușit să organizăm tabăra respectând normele igienico-sanitare impuse, continuând studierea migrației păsărilor cântătoare pentru a șaptea toamnă consecutivă. Pentru asta, suntem profund recunoscători voluntarilor noștri. Suntem conștienți că fără ajutorul lor această tabără nu ar putea exista. Mulțumim, de asemenea, Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării pentru excelenta colaborare, și ne bucurăm că au fost alături de noi în anii precedenți, și vor fi partenerii noștri pe viitor.

Lăsați un comentariu