Az itthon maradt gólyák nem sérültek!

Fotó: Orbán Zoltán
Fotó: Orbán Zoltán

Az elmúlt hetekben több aggódó megkeresést is kaptunk, melyekben arról számoltak be a levélírók, betelefonálók, hogy gólyákat láttak fészekben álldogálni, menjünk ki értük és segítsünk rajtuk. Ezekről a madarakról egyértelműen kijelenthető, hogy röpképesek, hiszen több méter magasan pihenek, ezért nem szükséges és nem is lehetséges befogni őket.

Miként ellenőrizhető a gólyák fizikai állapota?

A tarlón, belterületi füves területeken vagy akár parkolóban, járda mellett, udvarban sétálgató gólya egészségi állapotáról a legegyértelműbb visszajelzést a röpképesség vagy ennek hiánya ad. Ez úgy ellenőrizhető, ha a madár felé indulva felrepülésre késztetjük. Amennyiben ez megy neki, akkor minden rendben, de ezt jelzi az is, ha a madarat a tetőgerinc, a kémény vagy a fészek magasában állva látjuk.

Ha azonban a gólya csak néhány métert képes megtenni vagy csak ugrálva próbál menekülni, láthatóan furcsa, “rossz” mozgású, akkor vagy sérült vagy az éhezés miatt legyengült. Ez esetben kérjük vegyék fel a kapcsolatot a Milvus Csoport Vadállatok Rehabilitációs Központjával: 0722 – 533816.

Miért maradnak itt ezek a gólyák?

Az elmúlt években mind gyakoribbá váló gólya áttelelések hátterében többnyire nem egészségügyi okok állnak, mivel tökéletesen röpképes madarak maradnak itthon. Legutóbb 2010-ben volt olyan időjárás, melynek következtében a megkésett pótköltések fiókáit tömegesen hagyták magukra a többnyire augusztus 20-a körül elvonuló szülők és menteni kellett ezeket a madarakat (ezek az adatok Magyarország területéről származnak).

Mit esznek?

A gólyák rendkívül változatos táplálkozásúak, a rovarok mellett férgeket, pajorokat, halakat, kétéltűeket, kígyókat, békákat, kisrágcsálókat, a talajon talált énekesmadár-tojásokat és -fiókákat is fogyasztanak. Ezért amikor a vizek befagynak és a rovarvilág is téli álomra húzódik, az áttelelő példányok hónapokig egereken, pockokon élnek, melyekre a szántókon, gyepeken vadásznak.

A fenti információk részben a Magyar Madártani Egyesület honlapjáról lettek átvéve (http://www.mme.hu/az-itthon-maradt-golyak-nem-serultek).

Hozzászólások

  1. Andreea Jurca mondja:
    December 16th, 2016 at 11:53

    https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=10209827762623047&id=1001915073

  2. Milvus Group mondja:
    December 19th, 2016 at 10:32

    Vă mulțumim! Mulți ne-au semnalat acest caz și am încercat să răspunden tuturor cel mai important lucru: “aceste cazuri nu sunt rare, berzele rămase la noi pe timpul iernii nu sunt rănite, trebuie lăsate în pace! Însă, dacă barza este capabilă să se deplaseze doar pe o distanță de câțiva metri, dacă doar fuge de noi în loc să zboare, dacă ne lasă să ne apropiem de ea, sau dacă se refugiază țopăind sau se mișcă greu, atunci condiția păsării nu este satisfăcătoare, este rănită sau, este slăbită din cauza înfometării. În acest caz, vă rugăm să contactați Centrul de Reabilitare a Animalelor Sălbatice Rănite: 0722 – 53381. https://milvus.ro/healthy-storks-miss-migration-and-stay-in-romania-for-winter/7142

Szóljon hozzá

Az Ön e-mail címe nem lesz közzétéve.Az összes mező, ami a * van jelőlve, kötelező.