Monthly Archives: July 2018

Szabadság fele

Örömmel közöljük, hogy mind a négy vörös vércse fióka szerencsésen felnőtt, erőre kapott és sikeresen elhagyta a marosvásárhelyi tömbház ablakában levő fészküket. Köszönjük üzeneteiket, a fiókák gyarapodását, ráadásul városi környezetben, számunkra is nagy élmény volt követni. Talán így, a vadállatok webkamerával történő megfigyelése révén, mindenki jobban megérti a természet és a környezetünkben élő fajok fontosságát!

Beküldve a(z) Hírek, Webkamera kategóriába | Szólj hozzá

Új területeket hódítanak vissza a szalakóták

Ki ne ismerné azt az érzést, amikor hosszas kutatás után végre ráakadsz a nagybetűs Otthonra? Ha kell hűvös, ha kell meleg, közel a helyi piac tele jófajta élelemmel, a sarkon játszótér a gyermekeknek és minden körülmény megfelelő ahhoz, hogy biztonságban fel is tudd őket nevelni.
***
Nem tudhatjuk biztosan, mi alapján döntött úgy történetünk főhőse, hogy észak felé vegye az irányt és szerencsét próbáljon. Azt viszont már bizton állíthatjuk, hogy ez a bizonyos szalakóta, merthogy róla van szó,  elfoglalta az éppen számára épített lakóhelyet. És miért reményteljes ez az esemény? Azért, mert nem akárhol telepedett meg a szalakóta, hanem egy olyan térségekben, az Érmelléken, ahol legutóbb harminc éve láttak szalakótát. Folytatás itt

Beküldve a(z) Hírek kategóriába | Szólj hozzá

Kenderes, Erdély utolsó területe ahol még kék vércse költ

© Magyari Szeréna

A tordai táj megfelelőnek tűnhet a faj igényeit illetően. Telepesen költő faj, amely a vetési varjú fészkeit használja költési időszakban. Az egyedüli ismert erdélyi telep népszerűsítése, a Milvus Csoport fő célkitűzési között szerepel a környéken. Folytatás itt

Beküldve a(z) Hírek kategóriába | Szólj hozzá

Radikális irányváltás a védett területek kezelésében

Miután 28 éven keresztül egyetlen hazai kormány sem törődött Románia természeti értékeivel és a védett területek sorsával, a mostani kormánynak sikerült ezt az Európai Unióban utolsó helyet még lennebb vinnie. Egy friss kormányrendelettel ugyanis kizárták a védett területek kezeléséből azokat a civil szervezeteket, akik eddig mindenféle állami támogatás nélkül ezt csinálták, egyesek, mint a Milvus Csoport is, több mint 10 éve. Az indoklás pedig egyértelmű – ezek a kezelők végezték a dolgukat és megpróbálták betartatni a törvényt. A Natura 2000 Federáció, melynek a Milvus Csoport aktív tagja, kiadott egy sajtótájékoztatót, részletek itt.

Beküldve a(z) Hírek kategóriába | Szólj hozzá

„Ne lopjátok el a gólyákat!”

Vízipisztolyukat felénk irányítva kiáltották mérgesen a gyerekek Kisillyéről (Maros megye): „ezek a mieink!” A gyerekek óvintézkedései sugallják, hogy a felnőtt gólyák és fiókáik biztonságos helyen vannak, ahol figyelik és szeretik őket az emberek. Folytatás itt

Beküldve a(z) Hírek kategóriába | Szólj hozzá

(English) Results of the 10th International “Milvus” Nature Photography Contest

Sajnos ez az oldal még nincs lefordítva.

Beküldve a(z) Hírek kategóriába | Címkék: , , , , , , , , , | 1 Hozzászólás

Egy új család

A Rehabilitációs Központba két kuvik érkezett. Legegyszerűbb megoldásként egy műfészekbe tettük, ahol már volt három fióka. A fészekbe helyezést követően, az örökbefogadó szülők azonnal gondoskodni kezdtek róla. Köszönjük a családnak, akik megengedték, hogy ezek a kuvikfiókák is udvarukon lakjanak.

Beküldve a(z) Hírek kategóriába | Szólj hozzá

A túzok, a védelem küszöbén

Hat évvel ezelőtt, amikor egy infrastruktúra beruházás kapcsán teljesen különböző nevezőn álltunk, nem képzeltük volna, hogy eljön majd az a nap, amikor Nagyszalonta (Bihar megye) önkormányzata partnerünk lesz egy túzokvédelmi pályázatban. Még kevésbé, hogy a projekt alapgondolata éppen a Városvezetés részéről fogalmazódik majd meg. Pedig épp ez történt, és nagy örömmel tölt el minket, hogy útjára indult a „ROHU-14 – The Nature Corner – Nagyszalonta-Békéscsaba határ menti térség természeti értékeinek védelme és fejlesztése” elnevezésű projekt. Végre behatóan foglalkozhatunk ezzel a kivételes fajjal, úgy ahogy mindig is szerettük volna, és ahogy a túzok is megérdemli.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) besorolása alapján a túzok (Otis tarda) világszinten sebezhető faj, amely már számos olyan európai országból kipusztult, ahol valamikor élt és őshonos volt. Romániában kifejezetten a múlt század húszas évei után szenvedett nagymértékű állományvesztést a túzok. Így jutottunk el odáig, hogy napjainkban már csupán egyes partiumi és bánsági területeken találkozhatunk túzokkal. Folytatás itt

Beküldve a(z) Hírek kategóriába | Címkék: , , , , , , , , , , | 1 Hozzászólás

Teknősinvázió a Rehabilitációs Központban

A teknősöket mi emberek általában szeretjük, mégis nap mint nap hozzájárulunk a veszélyeztetésükhöz.

Az élőhelyek megsemmisülése és eltűnése mellett, ami napi szinten az úton átkelő egyedek elütéséhez vezet, sok teknőst saját élőhelyükön fognak be, illegálisan tartva és árusítva ezeket.

Folytatás itt

Beküldve a(z) Hírek kategóriába | 1 Hozzászólás