Monthly Archives: May 2018

Kicsi, pelyhes és ijedt

Tegnap reggel Marosvásárhelyen egy sárgalábú sirályfióka kiesett a kb. 15 méter magasságban levő fészkéből.  A fiókát meggyűrűzték és sikerült a fészek közelébe, egy biztonságos helyre tenni, ahonnan könnyedén tudta hívni szüleit. A felnőtt madarak nem vártattak sokáig magukra, végig felettünk köröztek, amíg a kicsi közelében tartózkodtunk.

Most van a fiókák kirepülési időszaka! Kérjük, ne „mentsék meg” őket, inkább próbálják meg feltenni egy magasabb helyre (ágra, teraszra), ahol biztonságban lesznek. A szüleik tovább fogják gondozni őket!

Beküldve a(z) Hírek kategóriába | Szólj hozzá

Szakmai közlemény a székelyföldi „sáskainvázió” ügyében

Az elmúlt napokban a helyi és az országos sajtót is bejárta egy székelyföldi (kiemelten gyergyói) „sáskainvázió” híre. A hír nyomán a megyei és országos hatóságok rögtön felléptek és Gyergyószárhegy határában el is rendeltek rovarirtást az érintett kaszálók egy részén. A hatóságok gyors reagálása ugyan üdvözlendőnek tűnik, de ez az eset több komoly problémát is felvet, ami a rovarirtóval való beavatkozás szükségességét és tényleges hatását is megkérdőjelezi.

Folytatás itt

Beküldve a(z) Hírek kategóriába | Szólj hozzá

Milvus ösztöndíjjal támogatjuk a fiatal kutatókat!

Miután a zsűri több kritérium alapján is kiértékelte a Milvus ösztöndíjra beérkezetett pályázatokat, megszületett a döntés, a következő projektek kapnak támogatást:  

  1. helyezett: Slejiuc Ionela Marilena, „A Temes megyei herpetofauna elterjedésének vizsgálata”
  2. helyezett: Alina Georgiana Cislariu – „A Ligularia sibirica és Ligularia glauca glaciális reliktumok korológiai és populációs vizsgálata a romániai flórában”
  3. helyezett: Kiss Valentin Adrian – „A telekfarki madárvilág monitorozása és védelme”

Folytatás itt

Beküldve a(z) Hírek kategóriába | Szólj hozzá

Dobrudzsa – világviszonylatban jelentős madárvonulási folyosó

A termikelő madarak – nagytestű ragadozómadarak, gólyák, gödények, amelyek a repüléshez felszálló meleg légáramlatokat hasznalnak – vonulásának kutatása mindig is a Milvus Csoport egyik fő tevékenységei közé tartozott. Egy frissen megjelent tudományos közleményben, amely 2002-2007, valamint 2010 és 2011-ben gyűjtött átfogó adatsorok feldolgozásán alapszik, sikerült tudományosan igazolni, hogy Románia délkeleti része, azaz Dobrudzsa, egy világszinten is jelentős vonulási folyosót képvisel a nagytestű termikelő madarak számára az őszi vonulási időszakban. A tanulmány az ARDEA ornitológiai szaklap (a Holland Madártani Egyesület hivatalos tudományos folyóirata 1912 óta) legfrisebb számában jelent meg és az eddig elérhető legátfogóbb tudományos ismeretanyagot tartalmazza a Dobrudzsában átvonuló termikelő madarak fajösszetételéről, fajspecifikus vonulási dinamikájáról és fenológiájáról, valamint az átvonuló fajok fő vonulási útvonalairól a vizsgált területen.

A cikk ITT található.

Beküldve a(z) Hírek kategóriába | 2 Hozzászólás

Fákat a szalakótáknak!

Ezelőtt tíz évvel a szalakóta szinte teljesen eltűnt Bihar megyéből. Akkoriban kezdett a Milvus csoport mesterséges fészekodúkat kihelyezni magányos fákra és villanyvezetékek oszlopaira. Ez a tevékenység a nemrég indult LIFE projekt révén mára nagyobb méretet öltött. A védelmi intézkedések hatására 2017-ben már 12 fészkelő pár telepedett meg mesterséges fészekodvakban Cséffa és Nagyszalonta környékén. Ez új lendületet adott törekvéseinknek.
Bihar megye délnyugati részén levő élőhelyek egyébként megfelelőek lennének a szalakóta megtelepedéséhez, de sajnos a fészkelő üregeket biztosító fák teljesen hiányoznak ebből a sík tájból. A faj védelme érdekében indított LIFE projekt lehetőséget biztosít fák ültetésére, ami jelentősen javíthatja fészkelési körülményeiket. Folytatás itt

Beküldve a(z) Hírek kategóriába | Szólj hozzá

Eltűnt hattyúk/ Update: a hattyúk “megjelentek”

Jó hír! Két nap után, hogy eltűntek, a hattyúk újra “megjelentek” a Központunkban. Köszönjük a sajtónak és a barátoknak a szociális hálókról. A mediatizálás sikerrel járt!

________

Ez egy olyan pillanat, amikor rossz hírt kell közölnünk: a hattyúk, amiknek megmentéséért küzdöttünk, eltűntek a Vadállatok Rehabilitációs Központjából! Köszönjük a Maros megyei rendőrség a pozitív hozzáállását az esethez!

Beküldve a(z) Hírek kategóriába | Szólj hozzá

Csatlakozzon ön is a „Nyílt élőhelyek éjszakai madarainak monitoringja programhoz”!

A nyílt élőhelyek éjszakai madarainak felmérését 2014-ben szervezte meg először a „Milvus Csoport” Egyesület, együttműködésben a Román Madártani Egyesülettel. A projekt egyik fontos célja volt a haris (Crex crex), lappantyú (Caprimulgus europaeus), füleskuvik (Otus scops), erdei fülesbagoly (Asio otus), kuvik (Athene noctua), ugartyúk (Burhinus oedicnemus) és más éjszakai fajok országos elterjedésének és gyakoriságának a meghatározása. A haris kiemelten fontos faj, ugyanis Romániában az egyik célfaja az agrár-környezetvédelmi támogatási rendszernek. A másik cél pedig a projekt keretében gyűjtött adatok alapján egy monitoring-program beindítása volt. Egy összefoglaló az előző év eredményekről az alábbi bemutatóban található:

Folytatás itt

Beküldve a(z) Hírek kategóriába | Szólj hozzá