Monthly Archives: March 2014

VI. Milvus Nemzetközi Természetfotó pályázat

A pályázatra való jelentkezési határidőt kitoltuk június 21-re!

Ahogy bizonyára már megszokták a tavasz érkezésével meghirdetjük a Milvus nemzetközi természetfotó pályázatot. A hatodik kiírás alkalmával a Milvus Csoport új érdekes és vonzó kategóriával lepi meg a fotósokat:  a fotósesszé, amelyre természetfotó sorozatokkal lehetjelentkezni, fekete-fehér vagy színes képekkel. További információkat a meghívóban találnak.

A beiratkozási határidő: 2014.június 14

Folytatás itt

Beküldve a(z) Hírek kategóriába | Címkék: , , , , , , , , | 2 Hozzászólás

Működik a sáromberki fehér gólya webkamera!

Fullscreen capture 1832014 12635 PM

Beküldve a(z) Hírek kategóriába | Címkék: | 1 Hozzászólás

Kiállítás: Mindennapi Madaraink

1975210_632487876799865_1484091695_n

A Babeș-Bolyai Tudományegyetem Állattani Múzeuma, a Román Madártani Egyesülettel és a „Milvus Csoport” Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel együttműködve, időszakos kiállítást szervez Mindennapi Madaraink címmel.

A tárlat során mezőgazdasági területek, erdők és települések madarai kerülnek bemutatásra Zsoldos Márton és Deák Attila természetfestők és illusztrátorok munkáival kiegészítve.

A kiállítás megnyitójára 2014. március 19-én, 12 órától kerül sor a Kolozsvári Állattani Múzeumban, melynek keretén belül ismertetik a Románia Gyakori Madarai című könyvet is.
A kiállítás időtartama: 2014. március 19 – május 10.

Beküldve a(z) Hírek kategóriába | Címkék: | 1 Hozzászólás

Árva medvebocsokat találtak és vettek gondozásba

DSCF5076Március 5-én a Görgény-völgyi Erdőrendészeti Hivatal értesítette a Vets4Wild Egyesületet, hogy két kis medvebocs található tulajdonában. A hozzávetőlegesen 2 hónapos nőstény medvékre pár nappal korábban talált rá egy libánfalvi lakos (Maros megye), aki rögtön jelentette is az esetet a helyi erdészeknél. A Vets4Wild és a Milvus Csoport munkatársai még aznap délután kiszálltak a helyszínre és átmenetileg átvették az árván maradt kis állatokat. Miután az éjszakát Marosvásárhelyen töltötték, a két mackó másnap reggel „felutazott” a Hagymás-hegységbeli, Bereczky Leonardo által vezetett medvebocs visszavadító központba. Folytatás itt

Beküldve a(z) Hírek kategóriába | Címkék: , , , , , , , , , | 1 Hozzászólás

Egy mérgezett rétisas szerencsés története

IMG_7868

Csütörtök délfelé Andrei Dinescu a Duna parton sétált, amikor rátalált egy hatalmas ragadozó-madárra. A madár élt, magatehetetlenül feküdt a földön. Gyönyörű volt, de láthatóan kínlódva, görcsösen feküdt. Lélegzett és nézett. Gyorsan hívta Zudor Ferencet és beszállították a madarat Port Cultural Cetate-ra. Majd interneten segítséget kerestek – rátaláltak a SOR (Román Madártani Egyesület) oldalára, ahova átküldték a fényképeket a madárról. Papp Tamás és Nagy András Attila a Milvus Csoportól éppen a SOR bukaresti irodájából indultak haza. A beérkező fényképek hatására viszont úgy döntöttek Cetate felé veszik az irányt. Az embernek nem sokszor van alkalma felnőtt rétisast (Haliaeetus albicilla) menteni. Vagy legalább megpróbálni megmenteni – egy sérült madár esetén a gyorsasság általában szó szerint életbevágóan fontos.

Folytatás itt

Beküldve a(z) Hírek kategóriába | Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 3 Hozzászólás

A Milvus Csoport a helybeliekkel közösen gólyafészek tartóállványt helyezett ki Havad településen

DSCF5037A helybeliek elmondása szerint senki sem emlékszik arra, hogy Havad község (Maros megye) területén a múltban gólyapár fészkelt volna. Havad településen 2 éve, 2012-ben jelentek meg az első madarak és nyomban neki is láttak a fészeképítésnek. Az első évben a költés sikeres is volt, 2013-ban azonban csak a gólyák egyike tért vissza a fészekhez. A tovább bővített, tatarozott fészek pedig lassan kezdett túl nagynak bizonyulni a villanyoszlopnak, amelyre épült. Mivel az enyhén megdőlt fészek túlságosan közel került a vezetékekhez, a Milvus Csoport eldöntötte, hogy egy speciális állványt szerel ki az oszlop tetejére és ebbe helyezi át a gólyafészket. Folytatás itt

Beküldve a(z) Hírek kategóriába | Címkék: , , , , , , , , | 3 Hozzászólás