Monthly Archives: November 2013

Gatyáskuvik-odúk kerültek kihelyezésre

madarA napokban a Milvus Csoport néhány tagja 20 darab odút helyezett ki gatyáskuvikok (Aegolius funereus) számára. Az odúk a Görgényi- és Gyergyói-havasokban kerültek kihelyezésre, olyan élőhelyeken ahol az egyesület tagjai a tavaszi felmérés ideje alatt több helyen is regisztrálták a faj jelenlétét. Folytatás itt

Beküldve a(z) Hírek kategóriába | Címkék: , , , , , , , , , , , , | Szólj hozzá

III. Milvus Club

Plakát-huA Milvus Club következő foglalkozása 2013. november 23.-án, szombaton 10 órától lesz a Természettudományi Múzeumban (Horea u. 24., a tűzoltóság mellett). A hazai bagoly fajokkal, táplálékukkal és a köpeteikkel fogunk foglalkozni.

Minden régi és új tagot sok szeretettel várunk!

Ha kíváncsi vagy mi történt eddig, hova tettünk ki odúkat, az alábbi linkeken megtekintheted:

http://milvus.ro/kids/magyar-a-milvus-club-tagjai-muodukat-helyeztek-ki/?lang=hu#more-1527

http://milvus.ro/kids/magyar-elindult-a-milvus-club/?lang=hu

Beküldve a(z) Hírek kategóriába | Szólj hozzá

Telelő erdei fülesbagoly-szinkron 2013-2014

IMG_7570

Fotó: Luca Andrei Dehelean

Elérkezett a romániai telelő erdei fülesbaglyok (Asio otus) ötödik éves felmérésének ideje!

Az előző évekhez hasonlóan idén is nagyon fontos azoknak a területeknek a feltérképezése, monitorozása ahol ezek az erdei fülesbaglyok ebben az időszakban csoportosan áttelelnek. Ezek a felmérések fontos információt nyújtanak a telelő fülesbaglyok számát, a zavaró tényezőket illetve az új, ismeretlen gyülekező helyeket illetően. Folytatás itt

Beküldve a(z) Hírek kategóriába | Címkék: , , , , , , , , , , , , , | Szólj hozzá

„Milvus” Természetfotó kiállítás

1Az V. „Milvus” Nemzetközi Természetfotó pályázatra 631 munka érkezett be 16 ország 98 fotósától. Ezek közül összesen 48 fotó került kiállításra 2013. november 16-án a marosvásárhelyi várban levő Régészeti és Történelmi Múzeumban.

A kiállítás-megnyitón beszédet tartott Soós Zoltán a Maros Megyei Múzeum igazgatója, Papp Tamás a Milvus Csoport elnöke, Papp Judith a verseny szervezője illetve Tamás András zsűri elnök. A Milvus trófea a verseny nyertesét, a marosvásárhelyi születésű Nagy Zoltán Gergelyt illette.

A lenyűgöző fotókat 3 hétig lesz kiállítva! Mindenkit szeretettel várunk! Folytatás itt

Beküldve a(z) Hírek kategóriába | Címkék: , , , , , , , , , , , , , | Szólj hozzá

MEGVÁLTOZOTT A LEVELEZŐI CÍMÜNK

MILVUS_LOGOMEGVÁLTOZOTT A LEVELEZŐI CÍMÜNK

OP1 CP161 540600 Tîrgu Mureș

Beküldve a(z) Hírek kategóriába | Szólj hozzá

Fotókiállítás: V. „Milvus” Nemzetközi Természetfotó pályázat

Poster2013

2013. november 16-án 11 órai kezdettel sor kerül az V. „Milvus” Nemzetközi Természetfotó pályázat kiállítás-megnyitójára a marosvásárhelyi várban levő Régészeti és Történelmi Múzeumban. A több mint 50 lenyűgöző fotó 3 hétig lesz kiállítva!

Mindenkit szeretettel várunk!

ITT megtekinthetők a kiállításra kerülő fotók

Beküldve a(z) Hírek kategóriába | Címkék: , , , , , , , , , , | Szólj hozzá

Telelő erdei fülesbagoly-szinkron (2014-2015)

Az előző évekhez hasonlóan, a „Milvus Csoport” Madártani és Természetvédelmi Egyesület, idén is megszervezi a telelő erdei fülesbaglyok (Asio otus) szinkron számlálását. A monitoring program 2009-ben indult az International Long-eared Owl Network (ILEON) kezdeményezésében, több Közép és Kelet-Európai országból résztvevő önkéntesek bevonásával. A program romániai koordinátora a „Milvus Csoport” Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Az önkéntesek szorgalmas munkája által a több éves tevékenységnek köszönhetően száznál több erdei fülesbagoly gyülekezőhelyről van tudomásunk és a faj védelme szempontjából fontos információkra tettünk szert. A monitoring program folytonossága elengedhetetlen, ezért továbbra is nagyon nagy szükségünk van az önkéntesek munkájára. A program folytatása tisztább képet nyújthat a nálunk telelő erdei fülesbaglyok állományának változásáról, az általuk használt élőhelyekről és az őket veszélyeztető tényezőkről.  Ezúton szeretnénk meghívni minden érdeklődőt, hogy idén is részt vegyen a telelő erdei fülesbaglyok szinkronszámlálásában. A módszertan nem változott az előző évekhez képest: minden hónap második hétvégéjén meg kell számolni a gyülekezőhelyeken tartózkodó erdei fülesbaglyokat, és ki kell tölteni a terepnaplókat, amelyeket innen lehet letölteni. A szinkron számolásokat a következő hétvégeken kell végezni: november 14-16, december 12-14, január 9-11, február 13-15, opcionálisan március 13-15.

A monitoring program lejárta után 5 szerencsés résztvevő számára ajándékcsomagot sorsolunk ki.

A telelő erdei fülesbagoly felmérésének adatait havonta, a kiszállásokat követően kérjük az office@milvus.ro címre elküldeni.  Az telelő állományok megyei szintű változása követhető lesz a weboldalunkon. További információkért írjanak a program koordinátorának, Bărbos Lőrincnek, a lorinc.barbos@milvus.ro email címre.

Beküldve a(z) Hírek kategóriába | Szólj hozzá

Végleg eltűnik a rákosi vipera?

DSC_3410Az idők folyamán sok csapás érte a rákosi vipera (Vipera ursinii rakosiensis) állományait. Ezt a kígyót, mint általában a kígyókat, sokan tévesen veszélyesnek tekintették, befogták és házi kedvencként árusították, vagy a mezőgazdasági vegyszerek mérgezésének tették ki. Az egykor széles elterjedéssel rendelkező alfaj élőhelyeit fokozatosan megsemmisítették, a gyepek beszántásával, felégetésével, illetve túllegeltetésével drámaian lecsökkentve a rákosi vipera élőhelyét. Folytatás itt

Beküldve a(z) Hírek kategóriába | Címkék: , , , | 2 Hozzászólás

Gyere, vegyél te is részt a II. Milvus Club tevékenységén!

Plakát-hu

November 9-én műodúkat fogunk együtt kihelyezni madarak számára a Maros Megyei Kórház és az Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem közötti erdőben.

Találkozunk 10 órakor a Gheorghe Marinescu utcában, a Somos tetőre vezető sétány elején (lásd a térképet).

Indul a Milvus Club!

Milvus Club 2

Beküldve a(z) Hírek kategóriába | 1 Hozzászólás