Monthly Archives: October 2011

A II. Romániai Madarászfutam eredményei

A  „Milvus Csoport” Madártani és Természetvédelmi Egyesület idén október 21 és 23 között szervezte meg a II. Romániai Madarászfutamot a cséffai halastavaknál, Bihar megyében. A rendezvényre 13 két-négy fős csapat regisztrált, ami összesen 43 főt jelent, de részt vettek még játékba nem benevezett személyek is.

Folytatás itt

Beküldve a(z) Hírek kategóriába | Címkék: | 2 Hozzászólás

Az adoptált békászó sas

2011 augusztus 2-án Erdőcsinádról Borka Levente állatorvos által került hozzánk egy fiatal hím békászó sas, amelyet munkások találtak meg egy erdő mellett. A madarat egy napig etettük, majd adoptálás céljából kivittük a jobbágyfalvi békászó sas fészekhez, amelyben július 7-én gyűrűztük és adóztuk meg a Katona nevű fiókát (http://pomarina.ro/RO/psri-cu-transmitoare/115-katona). Ennél a fészeknél folyamatos megfigyeléseket végeztünk. A fióka életkora Katonáéhoz közel állt, ezért választottuk ki ezt a párat az adoptálás helyéül. Folytatás itt

Beküldve a(z) Hírek kategóriába | Címkék: , , , , , , | 2 Hozzászólás

A II. Romániai Madarászfutam

A  „Milvus Csoport” Madártani és Természetvédelmi Egyesület idén szervezi meg a II. Romániai Madarászfutamot és Terepmadarász Találkozót. A rendezvény a cséffai halastavaknál kerül megszervezésre 2011 október 21 és 23 között.

A verseny időtartama 24 óra. A megfigyeléseket 2-4 személyből álló csapatok végezhetik, a verseny a belépő helyen való közös belépéssel kezdődik. A csapatok csak a regisztrálás után minősülnek versenyzőknek, a fajlista csak ettől az időponttól vezethető. Díjazva lesz az az első három helyezetű csapat, mely tagjai a legtöbb madárfajt figyelték meg.

Továbbá, a futam végén a legjobb madárfajt találó csapat/személy is díjat vehet át. Kissebb, jelképesebb díjat kapnak mindazon versenyzők is, akik a madárfelismerő versenyeken helyesen határozzák meg a madárfajokat.

Mindenkit szeretettel várunk!

Részvételi szándékukat kérjük jelezzék a szervezőknek, akik bármilyen
további információval rendelkezésre állnak: szilard.daroczi@milvus.ro és
attila.nagy@milvus.ro.

Beküldve a(z) Hírek kategóriába | Címkék: , , | 1 Hozzászólás

A webkamerás gólyafészek 2011-es eseményei

2006-ban a „Milvus Csoport” Madártani és Természetvédelmi Egyesület kihelyezte az első megfigyelőkamerát egy sáromberki gólyafészekre. A fészekben történő eseményeket eleinte csak a gólyamúzeumban levő számítógépen lehetett követni. 2010-től az internet segítségével már bárhonnan a világon meg lehet figyelni a 10-es fészken költő gólyák itt töltött mindennapjait.

Öt évig a fészket foglaló párból a hím ugyanaz a gyűrűs madár volt (http://milvus.ro/white-storks-with-coloured-elsa-ring/66), idén viszont izgalmasan alakultak az események. Április 3.-án megérkezett egy gólya erre a fészekre, április 8-án pedig megjelent a gólya párja is. A tojó az első tojást április 19-én tojta le, a következő kettőt április 21 és 23.-án. A hím madár nem vett részt a költésben, így a tojó egyedül kezdte el a három tojás kotlását. Folytatás itt

Beküldve a(z) Hírek kategóriába | Címkék: , , , , , | 7 Hozzászólás

Környezeti nevelés kicsiknek és nagyoknak

2011 júliusában a Milvus Csoport egy újabb támogatói szerződést írt alá a Környezetvédelmi Alappal (www.afm.ro) a „Környezeti nevelés egy fenntartható jövőért” című projekt támogatására. Augusztusban megszerveztük a már „hagyományossá” vált gyerektábort Rigmányban (Havad község, Maros megye). Folytatás itt

Beküldve a(z) Hírek kategóriába | Címkék: , , | Szólj hozzá