Monthly Archives: May 2011

Környezeti nevelés-képzés pedagógusoknak

A Fondul de Mediu (www.afm.ro) által támogatott “Környezeti nevelés Maros megyében” című pályázat keretén belül, április és május folyamán román- és magyar nyelvű továbbképző kurzusok megszervezésére került sor a marosvásárhelyi, régeni, nyárádszeredai és környékbeli pedagógusok számára. A két nyelven megtartott előadásokon összesen 233 óvónő, tanító és biológiatanár vett részt.

Beküldve a(z) Hírek kategóriába | Címkék: , , | Szólj hozzá

Tavaszi tatarozási munkák a kék vércse műfészek-telepeken

Ugyan a magyar-román kékvércse-védelmi LIFE projekt 2009-ben véget ért, a Milvus Csoport, felvállalva az úgynevezett After LIFE (a pályázat lejárta után is fenntartani szükséges) tevékenységeket, idén tavasszal is elvégezte a program során kék vércsék számára kihelyezett költőládák tatarozását.

Tudvalévő, hogy a kék vércse, hasonlóan az összes többi sólyomféléhez nem épít saját fészket, fiókáit más madárfajok fészkeiben neveli. Térségünkben a kék vércse leggyakoribb gazdamadara a vetési varjú, hiszen a kék vércsék a varjakhoz hasonlóan telepesen szeretnek költeni. Azokon a területeken létesítettünk műfészkekből álló fészektelepeket, ahol a természetes fészkeket építő vetési varjak hiányoznak. Folytatás itt

Beküldve a(z) Hírek kategóriába | Címkék: , , , | 1 Hozzászólás

A szentannai gólya és a méhek

Az elmúlt időszakban egyre többen fordultak a marosvásárhelyi Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez, segítséget kérvén a gólyák védelme érdekében. Általában azzal a kéréssel keresnek meg bennünket, hogy biztosítsunk egy állványt egy villanyoszlopon lévő gólyafészeknek (pl. Nyárádvölgye, Felsősófalva), illetve afelől értesítenek, hogy a fészkek veszélyben vannak, esetleg a villanyhálózat karbantartói jogtalanul távolítanak el költőhelyeket. Minden egyes esetben megtesszük a tőlünk telhetőt, hogy megoldjuk a kialakult, sokszor kellemetlen helyzeteket, problémákat.

Folytatás itt

Beküldve a(z) Hírek kategóriába | Címkék: , , , , | 1 Hozzászólás