Să punem capăt, împreună, arderii miriștilor!

Primăvara, arderea miriștilor este încă o practică răspândită pentru igienizarea terenurilor. Însă acest obicei provoacă daune organismelor din sol. Plantele care germinează la suprafața solului sunt distruse de foc. Multe viețuitoare își pierd habitatele. Amfibieni, păsări și mamifere mici își văd habitatele făcute scrum în doar câteva ore. Solul își pierde fertilitatea și capacitatea de a reține apa, lucru de nedorit în agricultură.

Restaurarea unui sol este foarte greu de realizat, iar arderile sunt adesea ilegale. Fermierii care recurg la aceste metode își pot pierde sprijinul agricol și pot primi amenzi usturătoare. Arderile contribuie la poluarea aerului. Gaze cu efect de seră sunt eliberate în atmosferă, principalele cauze pentru schimbările climatice. Incendierea unui hectar de pajiște eliberează în atmosferă la fel de mult dioxid de carbon ca și cum am călători sute de km. Mai mult, pajiștile își pierd capacitatea de a atenua efectele schimbărilor climatice.

Mulțumim colaboratorilor noștri pentru ajutorul dat în realizarea acestui material video.

Ce este de făcut?

Legislația este foarte clară în această privință. În conformitate cu art. 96 din OUG. nr. 195/2005 privind protecția mediului arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboasă, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă până la 6.000 lei pentru persoane fizice, şi până la 30.000 lei pentru persoanele juridice. Dacă vorbim de arderi făcute pe terenuri aparținând ariilor protejate sau terenuri supuse refacerii ecologice, acest fapt constituie infracțiune și se pedepsește cu până la un an de închisoare.

Unele dintre arderi sunt detectate și de către sateliți, iar incendiile pot fi urmărite din spațiu pe două site-uri web, cel al NASA  și cel al sistemului european EFFIS Copernicus.

Incendiile din România în perioada 4-11 martie 2024, pe baza observațiilor satelitului european EFFIS Copernicus

Pentru a facilita raportarea incidentelor  de incendii de vegetație, am creat un formular în OpenBioMaps care este accesibil oricărui utilizator înregistrat în una dintre bazele de date OpenNatureMaps. Incidentele de ardere documentate care sunt introduse aici vor fi raportate autorităților competente, în funcție de gravitatea lor.  

Pentru lămuriri suplimentare legate de accesarea formularului îl puteți contacta pe colegul nostru Lőrinc Bărbos pe adresa de email lorinc.barbos@milvus.ro.

Lăsați un comentariu