Legyél te is a Milvus csapat tagja! Menedzser asszisztens

Teendők:

– a menedzserrel közös munka a projekt végrehajtásában
– a projekt munkafolyamatának felügyelete
– tanulmány készítése, a terv költségvetéseinek ellemzése és megvalosítása
– jelentések írása negyedévenként vagy szükség szerinti periódusonként

Folytatás itt

Beküldve a(z) Hírek kategóriába | Szólj hozzá

Egyre jobb évek a kerecsensólyom számára

Az utóbbi évek természetvédelmi intézkedései kezdenek megmutatkozni. Évről évre a Milvus Csoport monitorozza a magasfeszültségű oszlopokra kihelyezett költőládákat (egy áramszolgáltató cégnek köszönhetően) és gyűrűzi a kerecsensólymokat.

Az eredmények nagyon biztatóak, ha arra gondolunk, hogy 2011-ben egyetlen, hollófészekben költő kerecsenpár volt ismert. Ezzel szemben idén már 46 fiókát sikerült meggyűrűzni 13 fészekben, összesen pedig 19 sikeres költést jegyeztünk fel.

Hat kameracsapda kihelyezésével a sólymok táplálékösszetételét is vizsgáljuk. A felvételek azt sugallják, hogy az ürge és a hörcsög a kerecsen fontos zsákmányállatai.

További jó hír, hogy három foglalt fészek került meg a Partiumban, Bihar megyében. A kerecsensólyom terjeszkedik, így az ismert elterjedési területtől távolabbi vidékeken is megjelenik. Ennek hátterében éppen a Milvus Csoport által kihelyezett költőládák állhatnak.

Az európai kerecsensólyom-állomány 450 párra tehető, aminek 47%-a Magyarországon, Szlovákiában és a szomszédos országokban él. Ugyanakkor a faj világállománya folyamatosan csökken, ami miatt elengedhetetlenek a védelmi intézkedések. Mindezt igyekszünk a 13 magyarországi és romániai partner által életbe léptetett „A veszélyeztetett parlagi sas és kerecsensólyom populációk zsákmánybázisának biztosítása a Kárpát-medencében” (LIFE13 NAT/HU/000183, RAPTORSPREYLIFE) projekt tevékenységein keresztül megvalósítani, bízva abban, hogy a következő években növekedni fog a kerecsensólyom állománya.

Beküldve a(z) Hírek kategóriába | Szólj hozzá

Vércsék az iskolaudvaron

A tordai Jósika Miklós Elméleti Líceum udvarán levő fákon kék vércsék várják, hogy felfedezzék őket. Igaz, csak néhány kivágott színesen nyomtatott madárról van szó, de igazi színes gyűrűkkel a lábukon! A természetvédelmi nevelési tevékenység, a Natura 2000 területekről (ROSPA0113 Kenderes) szólt, főszerepben a kék vércsével és egyéb, a védett területen előforduló fajokkal. Folytatás itt

Beküldve a(z) Hírek kategóriába | Szólj hozzá

Tag és önkéntes koordinátort keresünk

Követelmények :

– a Milvus tag-adatbázisának kezelése és fejlesztése.
– tagokkal való folyamatos kapcsolattartás.
– tagpolitika kialakítása, fejlesztése és kivitelezése
– bel- és külföldi tagokkal kapcsolatos stratégia kialakítása és kivitelezése, valamint belföldi és külföldi önkéntesek koordinálása.
– új önkéntesek keresése, programok kidolgozása önkénteseknek.

Elvárások: Folytatás itt

Beküldve a(z) Hírek kategóriába | Szólj hozzá

Kedves pedagógusok, szülők és gyerekek!

A Milvus Csoport alkalmi és rendszeres tevékenységeket hirdet óvodáknak és iskoláknak a 2018-2019-es tanévre! Tevékenységeink az idei évtől nem ingyenesek. Az önök támogatása biztosítja munkánk folytonosságát hosszú távon.

Folytatás itt

Beküldve a(z) Hírek kategóriába | Szólj hozzá

A mellettünk élő vércsék

A Tordai Polgármesteri Hivatal „A Milvus Csoport gondnokságában levő védett területek népszerűsítése” projekt partnereként népszerűsítő kampányt szervezetett egy országos esemény keretében.  A kék vércse, ami miatt létrejött a ROSPA0113 Kenderes védett terület, ismertebbé vált a tordai gyerekek körében. Folytatás itt

Beküldve a(z) Hírek kategóriába | Szólj hozzá

Légy büszke, hogy a természet közelében élsz!

Egy igazi élményt nyersz majd, egy más szemszögből, a vízről fogod megismerni a körülötted levő védett tájat. Szeptember 24. 12 óráig egy Facebook-os versenyen vehetsz részt, a nyerteseket pedig ugyanazon a nap egyénileg fogjuk értesíteni.

Ha Maros megyéből vagy és a lentebb található Natura-es területek valamelyikén vagy annak közelében élsz, részt vehetsz a sorsoláson. Folytatás itt

Beküldve a(z) Hírek kategóriába | Szólj hozzá

Otilia Afrikában

Otilia, a műholdas jeladóval ellátott szalakóta, – aki jelenleg Szudánban van – vonulási útvonalát ezen az oldalon lehet követni: http://satellitetracking.eu/. Otiliát Ottományban (Bihar megye) gyűrűzték meg „A szalakóta védelme a Kárpát-medencében (LIFE13/NAT/HU/000081)” projekt keretében, majd a nyarat a szomszédos Magyarországon töltötte és egy héttel ezelőtt (szeptember 10) kezdte meg őszi vonulását. Rá két napra már Egyiptomban volt. Vonulása során a legfontosabb megálló, előreláthatóan a Száhel övezetben lesz, ahol az esős évszak után nagyon sok rovart fog találni, majd újból útnak indulva 2000-3000 km repülés után megérkezik telelő területére. Folytatás itt

Beküldve a(z) Hírek kategóriába | Szólj hozzá

Egy figyelemreméltó hölgy

A kék vércsék már javában készülődnek az őszi vonulásra, és százszámra gyülekeznek a partiumi és bánsági éjszakázóhelyeken. Munkatársainknak sikerült befogniuk néhány példányt, köztük egy igazi óriást, legalábbis ebben a kategóriában. Az átlagos kék vércse tojók tömege ugyanis 140-180 gramm között mozog, míg ez a példány több, mint 200 grammot nyomott a befogás pillanatában. Folytatás itt

Beküldve a(z) Hírek kategóriába | Szólj hozzá

Ha lennének zöld autópályáink…

Ez a nyár újból bebizonyította – bár kérdéses, hogy szükség volt-e további bizonyítékokra – az autópályák és a vadátkelők szükségességét. Az A1-es autópályán pár héttel ezelőtt elütött medvék esete és a friss felvételek, amelyen egy medve sétál a Kovászna és Vráncsa közötti országúton, a problémának csupán töredékét mutatják.  Ezekben az esetekben csak állatok voltak az áldozatok, az anyagi károk jelentéktelenek voltak és az emberek megúszták egy ijedtséggel. De minden közlekedésben résztvevőt továbbra is fenyeget a jelenség! Zöld beruházásokat akarunk a TRANSGREEN projekt segítségével!

Beküldve a(z) Hírek kategóriába | Szólj hozzá