Cuibărit de șoim dunărean în Câmpia de Vest a României

În cursul lunii aprilie, specialiștii maghiari din partea MME/BirdLife Ungaria, partenerul nostru în cadrul proiectului LIFE09NAT/HU/000384 „Conservarea șoimului dunărean Falco cherrug în nord-estul Bulgariei, Ungaria, România și Slovacia” (www.sakerlife2.mme.hu), efectuând observații în Câmpia de Vest pentru căutarea șoimului dunărean, au reușit să identifice o pereche de Falco cherrug cuibăritoare pe un stâlp electric de înaltă tensiune. Angajații Grupului Milvus aflați pe teren în zona de vest s-au deplasat imediat la fața locului pentru a fi martorii acestui eveniment, deocamdată această pereche fiind singura cunoscută la noi în țară. Femela de șoim dunărean a stat pe cuib pe toată durata observației iar masculul așezat pe un stâlp învecinat vâna în teritoriul de cuibărit.

Specific speciilor de șoimi, șoimul dunărean își crește puii în cuiburi construite de alte păsări, în acest caz de corbi.Ungaria este singura țară din lume unde populația acestei specii periclitate crește. Acest fapt se datorează programului de conservare inițiat în țara vecină în urmă cu câteva decenii. Una dintre cele mai de succes metode aplicate de colegii maghiari în vederea restabilizării statutului favorabil de conservare al șoimului dunărean în Ungaria, este montarea cuiburilor artificiale pe stâlpi de electricitate de înaltă tensiune. În prezent, o mare parte a populației din Ungaria cuibărește în astfel de cuiburi instalate cu ajutorul companiei de transport al energiei electrice. Apariția noilor perechi de șoimi în Câmpia de Vest se datorează în mare parte a procesului de răspândire a populației maghiare aflată în creștere permanentă, păsări care preferă, cu mare probabilitate, locuri de cuibărit similare cu cele existente în țara vecină. Astfel nu e de mirare că, prima pereche găsită în Banat cuibărește tocmai într-un cuib instalat pe o astfel de structură metalică.

Găsirea acestei perechi este cu atât mai importantă cu cât în această parte a țării nu s-au mai cunoscut cazuri de cuibărit la această specie de mulți ani, singurele dovezi de cuibărit la noi în țară în ultimii ani provenind din Dobrogea.

Tot specialiștii din Ungaria au mai observat 2 păsări într-o altă locație, însă despre care nu s-a putut stabili cu certitudine dacă sunt pereche. Prin această cale dorim să-i mulțumim pentru ajutorul acordat!

În următoarea perioadă, angajații Grupului Milvus vor continua căutările în Câmpia de Vest și Dobrogea pentru identificarea de noi cuiburi de șoim dunărean.

Lăsați un comentariu