Primii pași spre reabilitarea unui tânăr șoim dunărean

Pasărea găzduită la sediul Parcului Natural Lunca Mureșului
Foto: Herlo Gabriel, biolog PNLM
Membrii Asociației pentru Protecția Păsărilor și a Naturii ”Grupul Milvus”, angajați în proiectul de conservare al șoimului dunărean, au fost contactați zilele trecute de către angajații Parcului Natural Lunca Mureșului în legătură cu prezența unui șoim dunărean la sediul lor. Ajunși la sediul PNLM, membrii Grupului Milvus au constatat că este vorba despre un mascul juvenil de șoim dunărean care, din istorisirile angajaților Parcului, a fost găsit de către un cetățean în urmă cu 3 săptămâni care a observat pasărea pe un câmp din vecinătatea orașului Arad. Acea persoană a conștientizat că este vorba despre o pasăre răpitoare rănită, drept urmare a recuperat-o și a dus-o la Clinica de Animale Mici din Arad. Acolo ea a fost supusă unor investigații de rutină și s-a constatat că pasărea nu prezintă fracturi sau răni, nici alte semne traumatice. Totuși, juvenilul de șoim nu a dat semne că poate să zboare bine până acum. La momentul actual, pasărea se află în curs de transfer către Centrul de Reabilitare al Grupului Milvus de la Tîrgu-Mureș, unde va fi reexaminată și îngrijită corespunzător până la completa refacere, sperând că este vorba doar despre un individ slăbit, așa cum se mai întâmplă uneori după câteva zile în care poate nu a reușit să se hrănească în mod natural.
O nouă lumină pentru șoimii dunăreni în România, în drum spre Centrul de Reabilitare
Foto: Dehelean Luca, Grupul Milvus
Foto: Dehelean Luca
Acest frumos exemplar de șoim dunărean este primul din această specie care va beneficia de dotările centrului de reabilitare prevăzut în cadrul proiectului Life! Dorim să mulțumim angajaților Parcului Natural Lunca Mureșului din Arad pentru colaborare și să sperăm că într-un viitor nu prea îndepărtat vom putea participa împreună la eliberarea cu succes a acestui șoim înapoi în mediul său natural.

Lăsați un comentariu

This Post Has 2 Comments

  1. Andrei Keszeg

    Buna ,

    Dintr-un reportaj de la Pro TV am inteles ca printre alte cuiburi i se construieste / monteaza un cuib special si pt. el , de aici deduc ca aveti de gind sa-l tineti pina in primavara ( din motive de siguranta / sanatate ) in captivitate dupa care o sa incercati sa-i redati libertatea intr-un anume loc secret prin metoda hacking , sau ma insel ?

    Imi permit sa va sugerez sa alegeti cu grija locul de amplasare a cuibului si a volierei de eliberare , sa fie intr-un loc sigur , cit mai departe de localitati , sa aibe neaparat si citi-va pomi in apropiere ( il foloseste ca punct de odihna si observare => ca atare nu pleaca departe de voliera in cautarea acestora !) si ce este de importanta majora => prezenta popindaului in zona de eliberare , specie de care dunarenii sint de bine de rau inca dependenti – utilizind sugestiile de mai jos aveti posibilitatea de a lega de bine de rau , cel putin teoretic , soimul de acel loc ! Tineti-l in voliera de eliberare cel putin 2-3 saptamini , il hraniti la ore exacte doar in aceasta voliera atit in perioada de preeliberare cit si dupa eliberare , astfel ca soimul stie unde gaseste mincarea si daca va fi nevoie poate fi si reprins cu aceasta ocazie ( doar in perioada incipienta cind mai intra pt. hrana in voliera ! ) in voliera prin inchiderea trapei. Utilizind metoda mai sus amintita , cu hrana asigurata si siguranta ( poate fi tinut in permanenta sub observatie voliera si locul ! ) , soimul in cauza are posibilitatea maririi in timp si siguranta si a masei musculare , technicii de zbor si vanatoare , pierduta in timpul perioadei de „detentie ” !

    Andrei Keszeg
    as. Perecherrug

    1. Fülöp Attila

      Stimate Domnule Keszeg,

      Vă mulțumim pentru interesul acordat, respectiv pentru observațiile făcute în legătură cu reintroducerea în natură a șoimului dunărean rănit, care în momentul de față se află în custodia noastră!

      Referitor la comentariile Dumneavoastră: după cum probabil știți, Asociația “Grupul Milvus” participă ca și partener la un proiect Life+, care are ca și scop principal conservarea șoimului dunărean în România, proiect comun cu numeroși parteneri din Ungaria, Slovacia și Bulgaria (detalii la pagina http://www.sakerlife2.mme.hu).
      Reportajul de la Pro TV se referă la montarea cuiburilor artificiali pe stâlpi de înaltă tensiune, care este una dintre activitățile principale ale proiectului, metodă preluată de la colegii din Ungaria, aplicată cu mare succes în țara respectivă. În afară de cuiburile artificiale prezentate și în cadrul reportajului, nu avem alte planuri privind montarea unor cuiburi sau boxe speciale pentru șoimul rănit, aflat momentan la centrul nostru de reabilitare. Totodată, datorită faptului că șoimul dunărean rănit în custodia noastră nu este un juvenil de anul întâi, ci unul de anul trei, considerăm că nu este nevoie de utilizarea unor metode speciale de reintroducere în sălbăticie, ca și metoda ”hacking”, pentru că pasărea este deja destul de experimentată ca să vâneze și să supraviețuiască singură în natură. Vârsta păsării este menționată greșit în articolul nostru original, așadar în momentul preluării, în toamna anului trecut, pasărea nu era un juvenil, ci o pasăre de anul doi, iar acum este una de anul trei. Ne cerem scuze pentru această mică greșeală de redactare!

      Trebuie menționat că, pasărea este ținută sub observație medicală continuă, asigurată de către Dr. Borka-Vitális Levente (www.vets4wild.ro), un veterinar cu experiență semnificativă în vindecarea păsărilor răpitoare, și este ținută într-un volier destul de spațios, unde are posibilitatea să exerseze zborul, fără să-și piardă calitățile necesare pentru zbor. Momentul eliberării va fi ales cu grijă cu privire la condiția păsării, iar locul de eliberare va fi ales în așa fel, încât pasărea să beneficieze de un habitat favorabil speciei cu hrană suficientă. Menționez faptul că, în cadrul proiectului, pe lângă conservarea șoimului dunărean, avem în vedere și conservarea populațiilor de popândăi din aria noastră de lucru, Câmpia de Vest, respectiv Dobrogea, datorită faptului că popândăii constituie prada principală a șoimilor dunăreni. Așadar acordăm atenție specială și acestui aspect.

      Cu stimă,
      Fülöp Attila