Păsări rare observate în Tabăra de inelare de pe Grindul Chituc

4
Pescărel albastru (Alcedo atthis) în plasă

Specialiștii Grupului Milvus au reușit în această vară să captureze, ineleze și elibereze câteva exemplare din specii rare de păsări: câte două exemplare de pitulice verzuie (Phylloscopus trochiloides), pitulice sprâncenată (Phylloscopus proregulus) și pitulice cu sprânceană galbenă (Phylloscopus inornatus).

Până acum, aceste păsări au fost observate doar de câteva ori în țara noastră. De exemplu, în cazul pitulicii cu  sprânceană galbenă, cele două exemplare capturate reprezintă a cincea și a șasea observație națională a speciei!

Pitulicea cu sprânceană galbenă(Phylloscopus inornatus)
Pitulicea cu sprânceană galbenă(Phylloscopus inornatus)

Deși pitulicea verzuie are o populație cuibăritoare semnificativă și în nordul Europei, pitulicea sprâncenată și pitulicea cu sprânceană galbenă cuibărește în nordul și centrul Siberiei, dar cartierele de iernare sunt situate în nordul Indiei și sud-estul Eurasiei. Din observațiile ornitologilor, unele populații încep să aleagă și alte căi de migrație, astfel a fost posibilă inelarea a câte două exemplare din aceste specii rare și pe grindul Chituc de la malul Mării Negre.

Tabăra de inelare a Grupului Milvus s-a desfășurat anul acesta timp de 16 săptămâni și au fost inelate peste 12 mii de păsări din 102 specii.

Inelare
Inelare

Deși activitatea de inelare a început cu o lună mai devreme decât anul trecut, numărul păsărilor inelate anul acesta este mai mic decât în 2014. Spre exemplu, au fost marcate 551 de exemplare de lăcar mare (Acrocephalus arundinaceus), doar jumate din numărul exemplarelor înregistrare cu un an în urmă. Însă, au fost inelate de trei ori mai multe exemplare de lăcar cafeniu (Acrocephalus agricola) decât în ediția anterioară a taberei. Muscarul mic (Ficedula parva), o specie în baza căreia se pot desemna situri Natura 2000, a fost cea mai abundentă specie a taberei.  Astfel, grindul Chituc este printre puținele locuri din Europa unde specia, aflată în migrație, a putut fi studiată amănunțit. Vara aceasta au fost capturate mai mult de o mie de exemplare.

RO-RO

Pițigoiul de brădet (Periparus ater) a fost o altă curiozitate a taberei de inelare: dacă în 2014 au fost inelate doar 11 exemplare, anul acesta au fost consemnate stoluri a câte 80 – 100 de indivizi traversând grindul, iar 470 de exemplare au fost și inelate.

6
Inelare

Tabăra de inelare de pe grindul Chituc a Grupului Milvus are ca scop cunoașterea rutelor de migrare, rata de supraviețuire și dinamica de migrație a speciilor de păsări care traversează Europa în drum spre cartierele de iernare ocolind Marea Neagră.

Grindul Chituc este o zonă propice pentru aceste observații științifice, situat între Marea Negră și complexul lagunar Razim – Sinoe, fâșia de pământ joacă un rol de conductor pentru păsările cântătoare mici care preferă să ocolească barierele naturale ca munții și suprafețe mari de apă în rutele lor de migrare.

3
Erete alb (Circus macrourus)

Taberele de inelare din Europa au o tradiție de aproape 80 de ani. Tabăra de inelare de la Chituc a Grupului Milvus este cea mai mare din România, atât prin complexitatea activității de inelare (a speciilor inelate), cât și prin durată. Tabăra este la a patra ediție, fiind organizată în: 1996, 1997, 2014 și 2015.

Lista păsărilor inelate pe tabăra de inelare de pe grindul Chituc 2014, 2015.

Lăsați un comentariu