Pajiști cu înaltă valoare naturală compromise aproape total!

IMG_8550 (2)

Aratul și discuitul terenurilor agricole din zonele cu regim special de protecție sunt în atenția Grupului Milvus. În multe cazuri, aceste procedee agricole conduc la distrugerea totală sau parțială a unor habitate de interes european.

Acesta este și cazul pajiștilor din Sânmartin și Macea, județul Arad, unde peste 350 de hectare au fost transformate în terenuri agricole prin procedee mecanice.

100_4579

Terenurile respective  sunt extrem de importante, constituind în sine un habitat prioritar de pajiște sărăturată, dar și un habitat edificator pentru speciile comunitare prezente: popândăul (Spermophilus citellus), vânturelul de seară (Falco vespertinus), dumbrăveanca (Coracias garrulus) sau sfrânciocul cu frunte neagră (Lanius minor).

Situația e cu atât mai gravă cu cât în zona afectată de arat și discuire se află o colonie naturală de cuibărit a vânturelului de seară, suplimentată de Grupul Milvus cu peste o sută de cuiburi artificiale. Aici, între 25-40 de perechi de vânturei de seară sunt observați în fiecare an, astfel reducerea zonelor de pajiște reprezintă un pericol pentru păsările care cuibăresc în zonă.

DSC01242

Pajiștile distruse reprezintă și habitatul unei populații viabile de popândău. La nivel mondial, doar șase țări, printre care și România mai găzduiește astfel de populații mari. Terenurile asupra cărora s-a intervenit toamna trecută au un rol foarte important în conservarea speciei!

În urma aratului și discuitului, habitatul de pajiște sărăturată, dar și habitatul unei populații de popândău de minim 200 de indivizi au fost distruse, iar speciile de păsări protejate, în special vânturelul de seară și dumbrăveanca au pierdut o suprafață considerabilă din teritoriul de hrană.

Grupul Milvus a înaintat o sesizare către Garda de Mediu Arad, Agenția de Protecția Mediului din județ, dar și Ministerul Mediului și a Schimbărilor Climatice.

Lăsați un comentariu