Număr mare de ciuvici observate în Carpații Orientali

TorpeOdată cu începutul toamnei, pe lângă alte activități de recensământ, am reînceput studiile care vizează evaluarea efectivelor, densitatea populației dar și cartarea distribuției ciuvicii (Glaucidium passerinum) în România. În perioada 11-13 noiembrie 2014 membrii Asociației „Grupul Milvusˮ au efectuat observații în diferite zone din județele Neamț și Suceava. În decursul a celor două zile și jumătate, au fost efectuate investigații în 6 seturi de puncte, fiecare set conținând un număr de 10 puncte, deci în total în 60 de puncte. În total, un număr de 46 exemplare de ciuvică au fost înregistrate (văzute sau auzite) de pe puncte și 2 exemplare observate între puncte. Deși astfel de recensăminte au fost efectuate și în anii anteriori, rezultatele acestora rămân în urma celor înregistrate acum. Cel mai mare număr de păsări observate de pe un punct a fost de 5 (trei masculi și două femele).

t3Perioada de toamnă târzie – început de iarnă este foarte propice efectuării unui astfel de recensământ, fiindcă perioada nupțială și formarea perechilor la această specie are loc acum. Astfel, atât masculii cât și femelele pot fi detectate și atrase cu ușurință cu ajutorul stimulării vocii redate de pe un CD-player.

Activitățile sus menționate au fost efectuate în cadrul proiectului „Sistemul național de gestionare și monitorizare a speciilor de păsări din România în baza Articolului 12 din Directiva Păsăriˮ.

Lăsați un comentariu