„Nu ne furați berzele!”

Au strigat supărați mai mulți copii din Ilioara –  Mureș, îndreptându-și pistolul cu apă spre noi – „sunt ale noastre”.  Gestul de protecție ne indică faptul că berzele și puii lor sunt într-o zonă frumoasă, propice lor, unde sunt iubite, observate și protejate.

Micul „moment” a avut loc într-una dintre localitățile incluse în „Road show-ul berzelor 2018” prin 22 de localități din județul Mureș, respectiv 5 arii protejate aflate în administrarea Asociației „Grupului Milvus”. În cele 38 de cuiburi, monitorizate în prealabil, au fost inelați 136 de pui cu ajutorul unei macarale speciale care a ridicat ornitologii până la nivelul cuiburilor. Spre surprinderea noastră, multe cuiburi au avut chiar și cinci pui, asta deși luna martie a întâmpinat berzele proaspăt reîntoarse cu puține grade. Dar, tot răul înspre bine!

Ne-am bucurat de prietenia vecinilor umani ai păsărilor, ieșiți din case pentru a vedea de aproape puii berzelor, pe care îi observă an de an. Am folosit ocazia pentru a povesti despre ariile Natura 2000, importanța lor pentru berze, alte animale și oameni, lucruri de altfel firești pentru oamenii care trăiesc în zonele vizitate de caravana noastră.

Inelarea puilor de barză albă cu implicarea populației este o acțiune finanțată de Fundația pentru Parteneriat Miercurea Ciuc și MOL România, în cadrul programului programul Spații Verzi, componenta Arii Naturale Protejate, proiect intitulat „Promovarea ariilor protejate Natura 2000 aflate în custodia Asociației Grupul Milvus”. Această publicație exprimă exclusiv opinia autorului, finanțatorii nu pot fi făcuți, în niciun fel, răspunzători de felul în care este folosită informația pe care o conține.

Lăsați un comentariu