Migrația de toamnă 2010 a păsărilor răpitoare în nordul Dobrogei

  • Post category:Știri
  • Post comments:1 Comment
Aquila pomarina Macin 2010

Pentru ornitologi este bine cunoscut faptul că în fiecare toamnă mii de păsări răpitoare, berze albe, berze negre, pelicani și alte specii de talie mare migrează prin ținuturile Dobrogei.

În vederea identificării perioadelor de migrație valabile pentru diferite specii s-au realizat studii în anii precedenți, precum au fost taberele din Munții Măcin organizate de Grupul Milvus (link).

Rutele exacte ale migrației însă deocamdată nu ne sunt cunoscute. Această lipsă de date crează confuzii, care generează conflicte între companiile care intenționează să investească în parcuri eoliene în Dobrogea, respectiv organizațiile de protecția naturii, printre care se află și Grupul Milvus. Bazându-se pe studii de impact asupra biodiversității, care cu câteva excepții sunt de o calitatea incredibil de slabă, și pretind că prin locațiile viitoarelor parcuri eoliene nu trec rute importante de migrație, majoritatea companiilor susțin că în general migrația păsărilor de talie mare din Dobrogea nu este de o amploare importantă.

Pentru a colecta date concrete în vederea clarificării acestei probleme, între 20 și 30 septembrie 2010 (perioada de migrație maximă la Acvila țipătoare mică, Aquila pomarina) Grupul Milvus desfășoară tabere de observație a migrației în Dobrogea de Nord. Participanții urmăresc migrația păsărilor în 14 locații diferite timp de 11 zile, adunând date despre speciile care migrează, efective, direcția migrației, etc.

Mai jos vă prezentăm datele provizorii centralizate, urmând să revenim mai târziu cu interpretarea datelor.

[nggallery id=32]

Lăsați un comentariu

This Post Has One Comment