A Milvus Csoport újabb öt Natura 2000-es terület gyámja lett

A Milvus Csoport idén újabb öt Natura 2000-es terület gyámja lett: ezek közül négy a Maros folyó mentén helyezkedik el (ROSCI0210 Râpa Lechința, ROSCI0367 Râul Mureș între Morești și Ogra, ROSCI0369 Râul Mureș între Iernuțeni și Periș, ROSCI0368 Râul Mureș între Deda și Reghin), az ötödik pedig a Kolozs megyei (ROSPA0113 Kenderes) és a mellette fekvő SCI-k illetve rezervátum (ROSCI0223 Sărăturile și Ocna Veche, 2.343. Sărăturile și Ocna Veche și cu suprafața din ROSCI0238 Suatu-Cojocna-Crairât).

A Maros folyó a vadállatok és emberi közösségek élőhelyét jelenti egyaránt, természeti erőforrásai munkahelyeket biztosítanak, ugyanakkor kikapcsolódási lehetőségeket is nyújtanak. Az utóbbi évtizedben a Maros sokat veszített természetességéből, eltűntek part menti erdők és a közelében lévő nedves területek, megszűnt a kapcsolata a holtágakkal és annak ellenére, hogy a szennyező források csökkentek a folyó élőlényeinek száma is csökkent.

Szeretnénk, ha természetvédelmi intézkedéseink által a Maros egy tisztább folyóvá válna és visszanyerné ökológiai egyensúlyát. Egy folyó, amely mindenki tetszését elnyeri.

Elképzelésünk szerint szoros együttműködtében dolgozunk majd a Maros ezen szakaszán levő településekkel és azokkal, akik a folyó létezésétől, minőségétől és hozamától függnek.

A Kolozs megyei Natura 2000-es terület a Tordai sóbánya közelében helyezkedik el, amelynek a Milvus Csoport a SC Greenviro SRL-vel közösen gyámja.  A terület egy részére a Milvus Csoport dolgozta ki a kezelési tervet a „Szomszédunk a kék vércse” című projekt keretében (Managementul ariilor protejate: ROSPA0067, ROSPA0103,ROSPA0113, ROSPA0126, ROSPA0142, ROSPA0144 și ROSCI0390). Ezen a területen található Erdély utolsó kék vércse kolóniája. A vetési varjak és a gyepek védelme jelenti ennek a fajnak a fennmaradását.

This entry was posted in Hírek. Bookmark the permalink.

Egy hozzászólás a A Milvus Csoport újabb öt Natura 2000-es terület gyámja lett

  1. Râul Mureș este un rai pentru biodiversitate. Știu că are importanță economică/industrială pentru oameni (mai ales pescari). Și afluenții săi sunt frumoși la fel ca el. Acesta oferă și habitate importante pentru specii periclitate. Sper să ajungă un râu cât mai ecologic ca și cum ar fi sfânt atât de la izvorul din Munții Harghitei cât și până la vărsarea în Tisa la Szeged. Sper asta la toate apele din România. Sunteți o organizație pe cinste și sper ca așa o să rămâneți.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *