Milvus ösztöndíjjal támogatjuk a fiatal kutatókat!

Miután a zsűri több kritérium alapján is kiértékelte a Milvus ösztöndíjra beérkezetett pályázatokat, megszületett a döntés, a következő projektek kapnak támogatást:  

  1. helyezett: Slejiuc Ionela Marilena, „A Temes megyei herpetofauna elterjedésének vizsgálata”
  2. helyezett: Alina Georgiana Cislariu – „A Ligularia sibirica és Ligularia glauca glaciális reliktumok korológiai és populációs vizsgálata a romániai flórában”
  3. helyezett: Kiss Valentin Adrian – „A telekfarki madárvilág monitorozása és védelme”

Folytatás itt

Beküldve a(z) Hírek kategóriába | Szólj hozzá

Dobrudzsa – világviszonylatban jelentős madárvonulási folyosó

A termikelő madarak – nagytestű ragadozómadarak, gólyák, gödények, amelyek a repüléshez felszálló meleg légáramlatokat hasznalnak – vonulásának kutatása mindig is a Milvus Csoport egyik fő tevékenységei közé tartozott. Egy frissen megjelent tudományos közleményben, amely 2002-2007, valamint 2010 és 2011-ben gyűjtött átfogó adatsorok feldolgozásán alapszik, sikerült tudományosan igazolni, hogy Románia délkeleti része, azaz Dobrudzsa, egy világszinten is jelentős vonulási folyosót képvisel a nagytestű termikelő madarak számára az őszi vonulási időszakban. A tanulmány az ARDEA ornitológiai szaklap (a Holland Madártani Egyesület hivatalos tudományos folyóirata 1912 óta) legfrisebb számában jelent meg és az eddig elérhető legátfogóbb tudományos ismeretanyagot tartalmazza a Dobrudzsában átvonuló termikelő madarak fajösszetételéről, fajspecifikus vonulási dinamikájáról és fenológiájáról, valamint az átvonuló fajok fő vonulási útvonalairól a vizsgált területen.

A cikk ITT található.

Beküldve a(z) Hírek kategóriába | 2 Hozzászólás

Fákat a szalakótáknak!

Ezelőtt tíz évvel a szalakóta szinte teljesen eltűnt Bihar megyéből. Akkoriban kezdett a Milvus csoport mesterséges fészekodúkat kihelyezni magányos fákra és villanyvezetékek oszlopaira. Ez a tevékenység a nemrég indult LIFE projekt révén mára nagyobb méretet öltött. A védelmi intézkedések hatására 2017-ben már 12 fészkelő pár telepedett meg mesterséges fészekodvakban Cséffa és Nagyszalonta környékén. Ez új lendületet adott törekvéseinknek.
Bihar megye délnyugati részén levő élőhelyek egyébként megfelelőek lennének a szalakóta megtelepedéséhez, de sajnos a fészkelő üregeket biztosító fák teljesen hiányoznak ebből a sík tájból. A faj védelme érdekében indított LIFE projekt lehetőséget biztosít fák ültetésére, ami jelentősen javíthatja fészkelési körülményeiket. Folytatás itt

Beküldve a(z) Hírek kategóriába | Szólj hozzá

Eltűnt hattyúk/ Update: a hattyúk “megjelentek”

Jó hír! Két nap után, hogy eltűntek, a hattyúk újra “megjelentek” a Központunkban. Köszönjük a sajtónak és a barátoknak a szociális hálókról. A mediatizálás sikerrel járt!

________

Ez egy olyan pillanat, amikor rossz hírt kell közölnünk: a hattyúk, amiknek megmentéséért küzdöttünk, eltűntek a Vadállatok Rehabilitációs Központjából! Köszönjük a Maros megyei rendőrség a pozitív hozzáállását az esethez!

Beküldve a(z) Hírek kategóriába | Szólj hozzá

Csatlakozzon ön is a „Nyílt élőhelyek éjszakai madarainak monitoringja programhoz”!

A nyílt élőhelyek éjszakai madarainak felmérését 2014-ben szervezte meg először a „Milvus Csoport” Egyesület, együttműködésben a Román Madártani Egyesülettel. A projekt egyik fontos célja volt a haris (Crex crex), lappantyú (Caprimulgus europaeus), füleskuvik (Otus scops), erdei fülesbagoly (Asio otus), kuvik (Athene noctua), ugartyúk (Burhinus oedicnemus) és más éjszakai fajok országos elterjedésének és gyakoriságának a meghatározása. A haris kiemelten fontos faj, ugyanis Romániában az egyik célfaja az agrár-környezetvédelmi támogatási rendszernek. A másik cél pedig a projekt keretében gyűjtött adatok alapján egy monitoring-program beindítása volt. Egy összefoglaló az előző év eredményekről az alábbi bemutatóban található:

Folytatás itt

Beküldve a(z) Hírek kategóriába | Szólj hozzá

Tartogatsz lélegzetelállító fotókat a portfoliódban?

Iratkozz be a „Milvus” Nemzetközi Természetfotó Versenyre!
Folytatás itt

Beküldve a(z) Hírek kategóriába | Szólj hozzá

Egy különleges eset!

A Vadállatok Rehabilitációs Központjának egyik legnehezebb története a berettyószéplaki kőolaj ülepítőbe került bütykös hattyúk esete. Három fiatal madár rövid időn belül elpusztult és a többiek sorsa is kétséges hiszen nagyon rossz állapotban érkeztek Marosvásárhelyre. A hattyúk a nagyváradi Különleges Helyzetek Felügyelősége, a Környezetvédelmi Őrség és a Környezetvédelmi Ügynökség gyors beavatkozásnak köszönhetően kerültek a Milvus Csoport gondozásába. Megmentésükkor menekülni próbáltak, így tollazatukat teljesen belepte az olaj. Folytatás itt

Beküldve a(z) Hírek kategóriába | 2 Hozzászólás

Az idéni második mentett medvebocs (és a 22., amely az elmúlt évek során a Milvus Csoport és a Vets4Wild ideiglenes gondozásába került)!

A 3-4 hónapos nőstény néhány napon belül a Hagymás-hegységben működő Árva Medvebocs Rehabilitáló Központba kerül. Itt mintegy 2 évet fog eltölteni más bocsok társaságában, emberekkel való kapcsolat nélkül. Ez követően szabadon lesz engedve. Folytatás itt

Beküldve a(z) Hírek kategóriába | 1 Hozzászólás

2018: az ötödik egymást követő gyűrűzéses év a Chituc turzáson!

2014 és 2017 között összesen 132 madárfaj 47740 egyedét gyűrűztük meg. Az öt leggyakoribb általunk fogott faj a kis légykapó (Ficedula parva, 5502 egyed), vörösbegy (Erithacus rubecula, 5321 egyed), kék cinege (Cyanistes caeruleus, 3495 egyed), tövisszúró gébics (Lanius collurio, 3316 egyed) és fitiszfüzike (Phylloscopus trochilus, 3093 egyed). Az 1996 és 1997-ben fogott 9340 egyeddel együtt a táborban összesen 57080 egyedet gyűrűztünk meg. Folytatás itt

Beküldve a(z) Hírek kategóriába | Szólj hozzá

A gólyakamera verseny nyertesei

Köszönjünk mindenkinek a beküldött képeket! A verseny nyertesei, akiknek elsőkként sikerült gólyát megfigyelniük a fészekben: Dragoș Marinescu, Sinka Róbert, Iatan Eliza, Molnár Zsombor és Tibor Kiss.
Kövessenek továbbra is bennünket, újabb fejezet kezdődik a sáromberki gólyák életében!

Beküldve a(z) Gólya blog, Hírek kategóriába | 1 Hozzászólás